СКУПШТИНА ГРАДА БИЈЕЉИНА: УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА :: Semberija INFO ::

 

СКУПШТИНА ГРАДА БИЈЕЉИНА: УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА


Одборници Скупштине града, усвојили су ребаланс буџета у износу од 61.634.318 КМ, уз два амандмана Коалиције „Договор за Бијељину“. Први амандман Коалиције, односио се на корекцију приједлога о повећању средстава за бруто плате у Одјељењу за финансије јер је, како је образложено, супротан препоруци Министарства финансија РС да се не повећавају плате у јединицама локалне самоуправе и у колизији је са оствареним уштедама. Другим амандманом предвиђено је повећање средстава за подстицај пољопривредне производње, које ће, како је речено, допринијети да, осим подстицаја за пшеницу, буду исплаћени и подстицаји у сточарству за тов јунади и свиња. Током расправе о приједлогу одлуке о ребалансу буџета одборник ПДП-а Славиша Марковић рекао је да је био спреман да подржи амандмане да су, како је рекао, урађени стручно, а одборник СНСД-а Мирослав Миловановић је изјавио да је потребно да се град одговорно понаша према буџету, те  да се не може трошити више средстава него што је буџетом планирано. У завршној ријечи о ребалансу буџета, градоначелник Љубиша Петровић је изјавио да амандамани нису сачињени у складу са Правилником, јер се не види које одредбе се мијењају.

-Предложени амандман у вези са платама у Градској управи је неозбиљан јер задире у основна права запослених, а то је право на плату“, рекао је Петровић.

Предсједник Скупштине града, Александар Ђурђевић, изјавио је да нису тачне тврдње да амандмани нису у складу са Правилником. На сједници је у првом дијелу засједања усвојено и неколико одборничких иницијатива, као и приједлог одлуке о измјени одлуке о извршењу буџета за 2021. годину. Такође, одборници су усвојили и приједлог одлуке о обезбјеђивању гаранције од банке за провођење поступка експропријације за изградњу објекта у области спорта-источна трибина у склопу комплекса стадиона „Радник“. Усвојен је и приједлог одлуке о укључивању у трезорски систем пословања Одсјека за локални економски развој и европске интеграције градске управе, чијим усвајањем се обезбијеђује ефикасно, ефективно и транспарентно трошење јавних средстава. Разлог за доношење ове одлуке лежи у чињеници да је Одсјек за локални економски развој и европске интеграције самосталан у обављању послова за које су неопходна финансијска средства, због чега га је потребно регистровати као буџетског корисника/потрошачку јединицу, односно укључити га у трезорски систем пословања. Одсјек до сада није био регистрован као нижи буџетски корисник/потрошачка јединица трезора, већ се финансирао у оквиру буџетског корисника/потрошачке јединице трезора „кабинет градоначелника“, а финансијска средства за реализацију ове одлуке биће обезбијеђена приликом израде Одлуке о буџету града Бијељина за 2022. годину и то тако што ће бити планирана на самосталној потрошачкој јединици трезора „Одсјек за локални економски развој и европске интеграције“, са самосталним кодом, који ће накнадно одредити Министарство финансија Републике Српске.

Одборници нису усвојили Приједлог одлуке о у укљичивању у трезорски систем пословања Аграрног фонда.
 
Семберија инфо