Традиционални Митровдански вашар на Агротржном центру у Бијељини: Сви путеви воде на вашар :: Semberija INFO ::

 

Традиционални Митровдански вашар на Агротржном центру у Бијељини: Сви путеви воде на вашар


Како је најављено из АД ,,Град’’ Бијељина, овогодишњи традиционални Митровдански вашар биће одржан у понедјељак, 8. новембра, на простору Агротржног центра ,,Кнез Иво од Семберије" у Бијељини. Организатор и овог вашара је АД ,,Град'' Бијељина. Иначе, након Пантелинског, Митровдански вашар окупи велики број учесника и посјетилаца.

Својевремено је Митровдански вашар за многе сељане био и прилика да се набави зимска гардероба, нова орма за коње, везови за стоку, нови грнчарски судови..., а и да се добро поједе и попије и разоноди, јер ту свега буде баш ,,као на вашару''.

Један период вашари су и у Семберији били утихнули, али посљедњих година су оживјели.
Оживио је и овај Митровдански вашар, са прилично познатим садржајима.

Према, утврђеном програму овогодишњи Митровдански вашар почиње у 9 часова када је планирано свечано отварање манифестације. Слиједи цјелодневна изложба кућних радиности и старих заната, изложба воћа, поврћа, цвијећа, изложба ситних животиња и кућних љубимаца.

У 9 часова и 30 минута почиње, већ традиционална, Купусијада, такмичење у припремању свадбарског купуса. На Купусијади учествује велики број екипа које се потруде да, по свој рецептури, припреме најбољи свадбарски купус. Предходних година на Купусијади у Бијељини често је био је и чувени Милун Тошић из Мрчајеваца који направио лонац за припрему свадбарског купуса, запремине 600 литара и из кога се одједном може нахранити, како је Милун рекао, 1.000 душа.

Својевремено су и фијакери и кочије са расним запрегама били неизбјежни детаљ Митртовданског вашара, што је поново оживјело. И ове године биће организована Фијакеријада. Окупљање фијакера планирано је на Агротржном центру у 11 часова, а у 11 часова и 30 минута планиран је полазак фијакера са Агротржног центра до Градске управе. 
У 13 часова је повратак фијакера на Агротржни центар, када почиње и културно умјетнички програм.

Проглашење побједника и додјела награда и признања је у 15 часова’’, прецизирају из АД ,,Град’’ Бијељина и подсјећају Семберце, Посавце и Мајевичане да на Митровдан сви путеви воде на вашар у Бијељину.


Семберија инфо - В. Зеленовић
​Фото - Б. Милошевић