ДАН ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ДАН СЕМБЕРСКИХ БРИГАДА: СРПСКА ДА БУДЕ ПРВИ ИНТЕРЕС, А МИР ГЛАВНИ ЦИЉ :: Semberija INFO ::

 

ДАН ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ДАН СЕМБЕРСКИХ БРИГАДА: СРПСКА ДА БУДЕ ПРВИ ИНТЕРЕС, А МИР ГЛАВНИ ЦИЉ


Дефилеом ратних застава градским улицама, служењем парастоса и полагањем вијенаца испред споменика борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату на Тргу краља Петра I Карађорђевића у Бијељини је данас обиљежен Дан Војске Републике Српске и Дан семберских ратних јединица, који је, уједно, и Дан Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ. Парастос је служио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом са неколико владика Српске православне цркве, уз саслужење бројног свештенства Епархије зворничко-тузланске. Обиљежавању овог датума присуствовали су бројни демобилисани борци семберских ратних једница, породице погинулих бораца, званичници и грађани Бијељине и околних општина.
 
- Прије 27 година нисмо имали избора. Рат нисмо хтјели, него да живимо своји на своме у држави у којој смо рођени. Војска Републике Српске и борци су најзаслужнији за нашу данашњу слободу и то не смијемо заборавити. Имамо тешку, али славну историју. Ипак, три рата за сто година – много је. У рату смо показали јединство и одлучност да побиједимо, што нам и данас треба. Зато нам Република Српска мора бити најважнији интерес, а мир главни циљ – поручио је, између осталог, градоначелник Бијељине Мићо Мићић обраћајући се овом приликом.

Обиљежавање Дана семберских бригада, односно, Дана Војске Републике Српске у Бијељини почело је дан раније – концертом Музичког ансамбла Министарства одбране Србије „Станислав Бинички“, „Полицијског оркестра“ Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Хора „Србадија“.

У Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је преко 23.000 војника, официра и подофицира Војске Републике Српске, а Семберија је за одбрану Републике Српске дала три бригаде, уз бројне друге борбене јединице које су се бориле не само у својој зони одговорности, него на ратиштима широм БиХ.

Град Бијељина