СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ О ПРВОМ ХОРСКОМ ФЕСТИВАЛУ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ О ПРВОМ ХОРСКОМ ФЕСТИВАЛУ У БИЈЕЉИНИ


Прије 18 година, од 10. до 13. маја 2002. године, у Бијељини је одржан први фестивал хорова ,,Мајске музичке свечаности“. Бијељина је три дана била град младости, дружења и хорског натпјевавања, а о овој великој културној манифестацији  опширно су, у 451. броју, писале ,,Семберске новине“. Издвојићемо понешто.
 
Хорски фестивал “Мајске музичке свечаности, у организацији Српског пјевачког друштва “Србадија“, на челу са проф. др Десанком Тракиловић, у мају 2002. године окупио је најбоље хорове из Републике Српске, Србије, Црне Горе и Бугарске.   
 

-“Овај фестивал настао је као резултат вишегодишњег размишљања о потреби за утемељењем једне овакве културне манифестације и презентације хорске музике“, појаснила је тада екипи “Семберских новина“ умјетнички директор фестивала проф. др Десанка Тракиловић.
 
Фестивал, који је одржан у Градском биоскопу, свечано је орворио проф. др Митар Новаковић тадашњи министар за науку и културу у Влади Републике Српске, а у публици је, видно задовољан оним што је чуо, у хорском пјевању уживао и командант СФОР-а генерал Џон Силвестер.
 
Током фестивалских дана такмичили су се дјечији, женски, мушки и мјешовити хорови из 30-ак градова, а поред званичних, такмичарских наступа хорова, одржани су и ревијални концерти на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића.

-“У оквиру ове велике музичке манифестације организован је и концерт посвећен стогодишњици постојања Српског културног и просвјетног друштва “Просвјета“, те научно-стручни скуп уз учешће најеминентнијих стручњака о заштити и његовању музичког блага“, пишу “Семберске новине“.
 

Предсједник Програмског савјета првог хорског фестивала ,,Мајске музичке свечаности“ био је професор београдског Факултета музичких умјетности др Зорислав Васиљевић који је оцјењујући овај фестивал истакао да бројност учесника, квалитет изведених музичких дјела и организација потврђују да је ријеч о озбиљној музичкој манифестацији какве се иначе организују широм свијета.
 
Највише признање, Гран при фестивала, добило је чак пет учесника, и то хор ,,Кир Стефан“ из Крагујевца, Нишки хор, хор ,,Лавиринт“ из Зајечара, хор Средње музичке школе ,,Стеван Стојановић Мокрањац“ из Крагујевца и женски хор ,,Монтана“ из Бугарске.
 
Фестивал је зачињен спектакуларним зајеничким концертом хорова “Бранко Крсмановић“ из Београда, под диригентском палицом Даринке Матић Маровић и хора “Србадија“ из Бијељине са диригенткињом Десанком Тракиловић.

Реаговања учесника ,,Мајских музичких свечаности“, диригената и чланова стручног жирија, како су забиљежиле “Семберске новине“, била су у смјеру ишчекивања  да ће овај фестивал хорске музике постати традиционалан, да ће се проширити на још већи број учесника.
 
На велику радост и задовољство свих љубитеља хорске музике то се и обистинило. 

Семберија инфо (портал Семберских новина)