КОНЦЕРТ "СРБАДИЈЕ" НА ПОЧЕТКУ ФЕСТИВАЛА :: Semberija INFO ::

 

КОНЦЕРТ "СРБАДИЈЕ" НА ПОЧЕТКУ ФЕСТИВАЛА


Концертом мјешовитог и дјечијег хора "Србадија" у Центру за културу "Семберија" у Бијељини синоћ је свечано отворен 18. хорски фестивал "Мајске музичке свечаности", који ће до недјеље, 12. маја, окупити 38 ансамбала из Словеније, Србије и БиХ.
 
Диригент хора "Србадија" и умјетнички директор Фестивала Десанка Тракиловић изразила је задовољство што овај фестивал привлачи велики број хорова и у времену у којем многа културна и умјетничка друштва престају са радом и људи губе ентузијазам.
 
Тракиловићева је рекла новинарима да Српско пјевачко друштво "Србадија" у овој години слави 120 година од оснивања и, након 27 година проведених на челу овог прослављеног хора, оцијенила да је он константно у успону.
 
Према њеним ријечима, снага "Србадије" долази и из наступа сваке недјеље у протеклих 27 година на литургијама. "Освојили смо бројне свјетске награде, а наше награде су и свако крштење или вјенчање на којем смо пјевали, свака химна коју смо извели, као и дјеца која с нама расту од дјечијег до великог хора и до међународне славе", нагласила је Тракиловићева.
 
Диригент Дјечијег хора "Србадија" Јелена Милићевић Тракиловић рекла је новинарима да су из овог хора потекли сви чланови Великог мјешовитог хора и да то показује посвећеност и квалитет рада и његовања гласа у узрасту од четири до 12 година. Током "Мајских музичких свечаности" такмичење ће бити одржано у категоријама мјешовити хорови, мјешовити камерни хорови, православна духовна музика, женски хорови, дјечији хорови, ансамбли са традиционалном музиком и вокално-инструментални ансамбли.
 
У оквиру фестивала биће одржано и такмичење соло пјевача, као и неколико ревијалних концерата, а хорови ће наступати у Центру за културу, Музеју Семберије и у Цркви Светог Ђорђа.
 
Срна