ОРАШАНИН: ПОРАСТ ЦИЈЕНА ЋЕ УГРОЗИТИ СТАНДАРД ГРАЂАНА И УБРЗАТИ ЕКОНОМСКУ МИГРАЦИЈУ МЛАДИХ :: Semberija INFO ::

 

ОРАШАНИН: ПОРАСТ ЦИЈЕНА ЋЕ УГРОЗИТИ СТАНДАРД ГРАЂАНА И УБРЗАТИ ЕКОНОМСКУ МИГРАЦИЈУ МЛАДИХ


Пораст цијена је додатно смањио вриједност плата и пензија у Републици Српској, због чега је угрожен животни стандард око 80% грађана, каже Мирјана Орашанин, чланица Главног одбора СДС.
 
Она напомиње да је само гориво у односу на мај прошле године сада скупље за више од 60%  и да су значајно порасле и цијене основних животних намирница.
 
„Цијене уља, порасле су за чак 50%. До прије два мјесеца уље је коштало 2 КМ, данас 3 КМ и више. Повећане су и цијене других намирница и то лука за 40%, кромпира за 43%, шећера за 8%, као и цијене меса и то од 20 до 30%“, казала је Орашанин.
 
Она упозорава да ће пораст цијена, поред тога што угрожава стандард грађана, убрзати економску миграцију младих.
 
Орашанин истиче да подаци показују да у БиХ радници старији од 50 година чине око 42% свих запослених радника  и да су на сваких пет радника два старија од 50 година.
 
„То значи да ће минимално 300.000 радника у наредних 10-15 година бити дио пензионог система. Зашто се у буџету не планирају средства за спровођење конкретних мјера које ће зауставити одлазак младих? С обзиром на то да се Република Српска суочава за озбиљним економским проблемима и масовном миграцијом становништва посебно младих, који бјеже од сиромаштва, корупције, неправде и непотизма сматрам да фокус треба усмјерити на економске мјере, а не на политичке егзибиције чије спровођење је у потпуности неизвјесно и може проузроковати опасне политичке и економске посљедице“, каже Орашанин.
 
Она је навела да државе које имају робне резерве, као што су Србија и Хрватска, могу да интервенишу и до одређене мјере држе под контролом цијене и упитала има ли Република Српска има робне резерве којима може да контролише раст цијена?
 
„Као један од примјера поменућу и Црну Гору која је недавно увела мјере које имају за циљ да подстакну инвестиције тиме што је преузела плаћање доприноса за здравствено осигурање на зараде и тако што не опорезује зараде до бруто износа од 700 евра. Борба са пандемијом вируса КОВИД -19 и  економски опстанак треба да буду приоритети владајуће структуре, а не питања која нас стално враћају неколико корака уназад и воде у неизвјесну будућност“, поручила је Орашанин.
 
 Semberija info