КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЉУБИШЕ ПЕТРОВИЋА :: Semberija INFO ::

 

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА ЉУБИШЕ ПЕТРОВИЋА


Предложена забрана рада трговинама недјељом

Градоначелник града Бијељина Љубиша Петровић у данашњем обраћању новинарима подржао је приједлог за забрану рада недјељом трговинским објектима, као што су продавнице, самопослуге, дисконти, робне куће, специјализоване продавнице за продају штампе и дувана, киосци, трговински центри, бензинске станице и други објекти.

Образложивши приједлог ове одлуке, уз напомену да ће се она  наћи на дневном реду наредне сједнице Скупштине града, градоначелник Петровић је подсјетио да су крајем 2019. године представници Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС званично упутили иницијативу  Савезу општина и градова РС да се забрани рад у тровинама недјељом.

“У Републици Српској, у вријеме покретања ове иницијативе, у области трговине било је запослено 47.000 радника, те у области услуга 13.000 радника, што је чинило 22 одсто укупно запослених. Просјечна нето плата, према статистици, износила је у то вријеме 711 КМ. Око 50 одсто радника примало је минималац од 450 КМ, те је, уз надокнаду за превоз и обрачунати минули рад распон тих плата износио од 500 до 550 КМ. Услови рада у трговини су тешки, а пуно се радило прековремено и без надокнаде”, истакао је градоначелник Петровић.

Он је нагласио да би укидање рада недјељом  значило залагање за породичне вриједности и могућност да радници више времена проводе са својом породицом.
 
Приједлози за разрјешење директора Центра за социјални рад И јавног предузећа “Воде” Бијељина
У наставку конференције за штампу градоначелник Петровић је најавио да  ће приједлог за разрјешење директора Центра за социјални рад бити упућен скупштинској Комисији за избор и именовања, те да ће се и тај приједлог наћи на наредној сједници Скупштине града.

Као трећу тему, Петровић је најавио приједлог за разрјешење директора Јавног предузећа “Воде” Бијељина, који је упућен Надзорном одбору овог предузећа.

“ У протеклом периоду имали смо прилику видјети како се 180.000 КМ баца у вјетар, када се несавјесно послује, те смо реаговали упућивањем кривичне пријаве. Након правоснажне пресуде утврђено је да се у овом предузећу пословало на незаконит начин”, нагласио је градоначелник Љубиша Петровић. 

Семберија инфо