СЈЕТВА ПШЕНИЦЕ У СЕМБЕРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

СЈЕТВА ПШЕНИЦЕ У СЕМБЕРИЈИ


Пољопривредници негодују због поскупљења репроматеријала

Семберски пољопривредници ових дана грозничаво размишљају какав потез да повуку, да ли да обраде и засију своје њиве пшеницом или да дефинитивно дижу руке од пољопривредне производње. Вртоглава поскупљења репроматеријала ових дана поново их стављају на велике муке, кажу у Градском одјељењу за пољопривреду. Сретен Вучковић, који је на челу овог одјељења, каже да се у питање доводи комплетна  пољопривредна производња, јер  заустављању раста цијена репроматеријала не назире се крај.

„Добављачи репроматеријала не знају како да се понашају. Најављено је да би вјештачко ђубриво „уреа“ могло поскупјети и до пет пута у односу на прошлогодишњу цијену. У том случају, ни добављачи нису сигурни коме би продали тако скупо вјештачко ђубриво. Поскупјела је и сјеменска пшеница. Новосадске сорте су са 80 КМ поскупјеле на 103 до 107 КМ, док се иностране сорте пшенице већ сада продају по цијени од 115 до 120 КМ. У међувремену је скочила цијена горива за јесењу сјетву. Биљежимо и подбачај рода кукуруза због суше. Не вјерујем да ће принос бити већи од 4,5 тона по хектару, а некада смо биљежили рекорде од девет и више тона по хектару. Ми смо у овој години забиљежили одличан принос пшенице од шест тона по хектару. Међутим, уколико пољопривредници не засију декларисано сјеме и не примијене агротехничке мјере, плашим се да ће наредна жетва пшенице бити мршава“, каже Вучковић, истичући да је испред ресорног одјељења покренута иницијатива према ресорном министарству и Влади РС да се подстицај за пшеницу повећа са садашњих 300 повећа на 400 КМ по хектару.

​На потезу је ресорно министарство које треба да анализира новонасталу ситуацију и донесе одговарајуће мјере заштите домаће пољопривредне производње.