Кишни мај забринуо грађане у плавним подручјима :: Semberija INFO ::

 

Кишни мај забринуо грађане у плавним подручјима


Нестабилно вријеме са доста падавина претходних неколико дана и најаве метеоролога да ће у мају бити 19 кишних дана, забринуле су грађане у плавним подручјима.

У Семберији, гдје је било доста проблема претходних година, спремно дочекују најављене падавине.

Из Цивилне заштите Бијељине кажу да за сада нема бојазни од изливања великих ријека, али ни бујичних рјечица. Водостаји су далеко испод редовне коте одбрана од поплава.

- Спремни смо у том погледу да реагујемо на одговарајући начин, почев од праћења ситуације, па до упозоравања становништва на евентуалну опасност. Ради се континуирано на обуци и оспособљавању припадника Цивилне заштите. Сваке године радимо и спроводимо тај план и програм - истакао је Радомир Марјановић, начелник Одјељења борачко-инвалидске и цивилне заштите Бијељина.

Становници Семберије добро памте поплаве из 2010. и 2014. године када је неколико десетина хиљада домаћинстава било под водом.

Метеоролози упозоравају да ће и у наредном периоду бити нестабилно вријеме са чак 19 кишних дана у мају, уз краткотрајне сунчане интервале.

- Наредни период, односно наредна седмица ће бити у знаку врло промјенљивог времена са обилнијим падавинама. Поготово може бити критично при пљусковима и грмљавинским процесима, када у кратком времену има доста падавина - наглашава Игор Ковачевић, метеоролог у хидрометеоролошком заводу Републике Српске.

Ове године биће купљена два чамца и мотора и неколико радио - станица, које ће бити коришћне у случају непредвиђених околности.

Сава је на око четири метра испод коте редовне одбране од поплава, а проток Дрине је око 300 кубних метара у секунди и нема опасности од изливања.

Извор: РТРС/Инфо Бијељина