"НОВИ ЖИТОПРОМЕТ": ИЗВОЗ НА ЧЕКАЊУ, БРАШНО ЧУВАЈУ ЗА НАШЕ ТРЖИШТЕ :: Semberija INFO ::

 

"НОВИ ЖИТОПРОМЕТ": ИЗВОЗ НА ЧЕКАЊУ, БРАШНО ЧУВАЈУ ЗА НАШЕ ТРЖИШТЕ


БИЈЕЉИНА - Иако имамо понуду да наше брашно извозимо у Турску, још се нисмо одлучили на тај корак управо зато што сировину морамо да чувамо за наше тржиште, казао је за "Независне новине" Душко Томић, шеф производње у предузећу "Нови Житопромет" Бијељина.

Наиме, како истиче, ове године пшеница биљежи рекордне цијене, па не било паметно да се одлуче да извозе брашно у Турску управо због великог раста цијена.

"Цијена мађарске пшенице је 258 евра, што је ненормалан скок у посљедње вријеме, цијене се мијењу свакодневно, па смо је и ми подигли приликом откупа, тако да ће сада ратари који предају пшеницу у наше силосе бити исплаћени по 0,40 КМ по килограму, док је раније то износило 0,36 или 0,37 КМ", казао је Томић.

Како је рекао, у силосима имају пшенице коју су откупили прије и током жетве.

"Откупили смо 2.000 тона старе пшенице, а имамо око 300 тона мађарске. Међутим , цијена стално расте, тако да ће у наредном периоду сигурно морати да дође и до поскупљења брашана", казао је Томић.

Додао је да су ратари веома задовољни што је производња у овом предузећу поново покренута, јер им је откуп загарантован, а сад на јесен планирају да продуже бразду под хљебним житом.

Квалитетно брашно које сада излази из њихових млинова већ стиже на полице домаћих маркета.

"У понуди имамо брашно тип 400, 500 и 850", истиче Томић и додаје да полако освајају тржиште и враћају се старој слави.

Додаје да су 1. септембра почели с производњом хљеба те да из њихове пекаре свакодневно излази нешто више од 1.000 векни, које испоручују широм Семберије.

"Правимо наш добро познати хљеб од 600 грама врхунског квалитета, који кошта 1,20 КМ. Осим тога, имамо и полубијели хљеб који кошта 1,10 и добро познати сомун од 800 грама, чија је цијена 1,40 КМ", нагласио је Томић, додавши да хљеб праве у такозваној тунелској пећи, коју у БиХ имају свега три фирме.

Подсјетимо , фирма је раније носила назив "Житопромет", а захваљујући правовремено отвореном стечају сачувана је имовина.

Фочанска компанија "Павгорд" је 18. јануара ове године купила непокретну имовину "Житопромета" по цијени од 3,1 милион марака и тако постала стопроцентни власник предузећа. Раније су купили и покретну имовину млинско-прерађивачког гиганта те уплатили 600.000 марака за доприносе радницима како би им био повезан радни стаж.
Проблеми у"Житопромету" јавили су се 2018. године. Силоси су тада били пуни пшенице, али су погони стајали и сакупљали прашину, јер ратарима није био плаћен род. Због неисплаћених плата и доприноса радници су тада ступили у штрајк. До отварања стечаја у децембру 2019. године "Житопромет" је запошљавао 113 радника.

(Независне)