Представници Бијељине и Травника о борби против корупције :: Semberija INFO ::

 

Представници Бијељине и Травника о борби против корупције


Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине, разговарао је данас са службеницима ОЕБС-а из Тузле, Травника и Сарајева, те са представницима општине Травник о размјени добрих пракси између двије локалне заједнице на сузбијању корупције.

Он је том приликом нагласио да општина Травник има најбоље резултате у сузбијању корупције на локалном нивоу, а најавио је И скорашњу посјету Травнику, гдје ће делегација Бијељине присуствовати првом сајму информационих технологија у овом граду.



“Бијељина је имала акциони план за борбу против корупције од 2015. до 2018. године. Поново ћемо га активирати, именоваћемо Антикорупцијски тим, усвојићемо Правилник о раду, формираћемо јавне регистре, базе података, мобилне апликације, како би се могла пријавити свака сумња на корупцију. Желимо показати друштвену одговорност у овој борби која ће бити дуготрајна и мукотрпна”, истакао је Петровић. 



Фарис Хафизадић, члан кабинета начелника општине Травник и члан Тима за превенцију корупције у општини Травник навео је као први корак у општинској администрацији Травник, када је у питању борба против корупције - постављање сандучета у које грађани могу убацити своје примједбе и сазнања о евентуалној корупцији међу запосленима у овој локалној заједници.

“Желимо да прво очистимо у властитом дворишту, када је корупција у питању. Ми смо и информатички омогућили грађанима да пријаве корупцију путем одговарајуће платформе. Израдили смо и регистер именованих и запослених особа у општини Травник, са њиховим основним платама. Још један механизам је у фази имплементације, а то је мобилна апликација уз помоћ које грађани могу пријавити корупцију”, изјавио је Хафизадић.



Милана Мемић, службеница за демократски развој Канцеларије Мисије ОУБС-а БиХ у Тузли, каже да је ово била прилика за размјену добрих пракси двије локалне администрације, Бијељине и Травника о спречавању корупције, те за упознавање локалних механизама чији је циљ смањење пртостора за развој корупције.

“Нове комуникацијске и информатичке праксе могу побољшати систем за сузбијање корупције. Један од примјера које су представили представници Травника, је акциони план за борбу против корупције, разни регистри који помажу смањењу простора за развој корупције, а то су механизми које треба да преузму и друге јединице локалне самоуправе, као и други нивои власти у БиХ”, истакла је Милана Мемић.

Она је том приликом истакла да локалне заједнице, које су најближе грађанима, морају активно ступити у борбу против корупције. Један од закључака је да град Бијељина, са својим ресурсима, може успоставити и властите стандарде у борби против корупције који могу послужити за примјер и другим локалним заједницама.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић