ОБИЉЕЖАВАЊЕ СВЈЕТСКОГ ДАНА ПОШТЕ :: Semberija INFO ::

 

ОБИЉЕЖАВАЊЕ СВЈЕТСКОГ ДАНА ПОШТЕ


Како је најављено, у суботу 9. октобра, са почетком у  12 часова испред Главне поште у Брчком биће организовано обиљежавање Свјетског дана поште.

-Овим поводом уприличићемо дефиле поштанских радника и возила. Догађају ће присуствовати директор Пошта Српске Миладин Радовић, министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске Недељко Ћорић и представници локалне власти Дистрикта Брчко'', наведено је из Пошта Српске уз подсјећање да се Свјетски дан поште обиљежава се широм свијета сваке године 9. октобра на годишњицу оснивања Свјетске поштанске уније. Унија је основана 1874. године у Берну, у Швајцарској.  Тај је дан проглашен Свјетским даном поште на Конгресу, одржаном 1969. Године, у Токију. Од тада поштанска заједница слави овај дан као Свјетски дан поште, а БиХ као једна од 192 земље чланице УПУ-а чини дио те поштанске заједнице.

Циљ Свјетског дана поште је указивање на важности поштанског сектора у свакодневном животу људи и њиховом пословању, те допринос друштвеном и економском развоју земаља. Прослава овог дана уједно подстиче државе чланице на ширење свијести о улози и активностима њихових поштанских оператера у друштву и у медијима на националном нивоу.

Према протоколу обиљежавање Свјетског дана поште у Брчком почиње дефиле поштанских радника и лаких теретних возила од Главне поште у Брчком, саобраћајницом Булевар мира,  до Трга младих и платоа испред Главне поште, потом слиједи окупљање Управе Предузећа и званица на платоу испред Главне поште, обраћање директора Предузећа, те званичника републичке и локалне власти. У културно-умјетничком дијелу програма наступиће КУД ,,Просвјета'' и Етно - група ,,Вијенац'', као и додјела захвалница и симболичних награда заслужним радницима Пошта Српске.