У БИЈЕЉИНИ РОМИ СЛАВЕ ЂУРЂЕВДАН :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ РОМИ СЛАВЕ ЂУРЂЕВДАН


OTO: Srpska info
Бацањем вјенчића од врбових гранчица у канал Дашница, у складу са традицијом, а уз пјесму и игру, бијељински Роми обиљежавају данас Ђурђевдан. За њих овај, кажу, највећи и најрадоснији празник, најављује долазак прољећа, а љепше вријеме, омогућује им да путују и спавају на отвореном.
 
Празник који обиљежавају Роми у цијелом свијету пратеразни обичаји,  каже предсједница Удружења жена Ромкиња Сабира Хашимовић.
 
–Увече сакупљамо врбове гранчице и правимо вјенчиће. Њима китимо куће и дворишта. Фарбамо јаја у црвено, са којима ујутро купамо дјецу да нам буду здрава, јака и румена. Вјенчиће бацамо у воду и зажелимо жељу. Након тога дијелимо јаја родбини и пријатељима, играмо и пјевамо и гостимо се – каже Сабира.
 
Ђурђевдану се нарочито радују мали Роми. Злата Суљић (11) иде у шести разред ОШ „Јован Дучић“.
 
– Долазе нам гости, доносе поклоне. Ништа не радимо тај дан, само се лијепо проводимо – каже мала Ромкиња.
 
У Семберији живи око 2500 Рома.
 
Ромска популација суочена са бројним проблемима. Запослено је мање од један одсто припадника ове националне мањине, а већина их  преживљава од помоћи родбине из иностранства, сакупљајући секундарне сировине и просећи.
 
Драган Јоковић из Удружења грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“, које је основано 2005. године, каже да охрабрује да се из године у године положај ромске популације ипак поправља.
 
– Имамо 150 дјеце у основним, девет у средњим школама и двоје на факултету. Нажалост, нисмо успјели обухватити своју дјецу. Усљед миграција породица које су присиљене на то у потрази за бољим животом, често нам дјеца напуштају школе. Радује нас што су, уз помоћ међународних организација, многобројним ромским породицама  обновљене или изграђене куће. Захваљујући донаторима и локалној управи направљен је и пластеник за производњу поврћа у којем је запослено 10 Ромкиња – каже Јоковић.
 
Град  Бијељина, једини у БиХ, има канцеларију за националне мањине, укључујући и ромску поплацију.
 
Ова канцеларија посредује у  међуетничком дијалогу, прати и информише припаднике националних мањина о конкурсима, сарађује са донаторима и подиже свијест о њиховим правима.

Српска инфо