СЈЕТВА У СЕМБЕРИЈИ У ПУНОМ ЈЕКУ :: Semberija INFO ::

 

СЈЕТВА У СЕМБЕРИЈИ У ПУНОМ ЈЕКУ


Izvor: Bijeljina Danas
Сјетва ратарских култура у Српској у пуном је јеку, а пуне руке посла имају и повртари, који на оранице износе расад. За разлику од ФБиХ, гдје су цијене сјемена и репроматеријала знатно више него лани, у Српској нису значајније мијењане.
 
Овог прољећа у Српској би требало да буде засијано око 160.000 хектара ратарских култура - од чега 132.000 хектара кукурузом - што је шест одсто више у односу на прошлу годину, а за 11 и 16 одсто биће повећане и површине под индустријским биљем и сојом.
 
Сјетва у Семберији приводи се крају, аратари су задовољни. Тврде, сјетва није скупа као претходних година.
 
- Што се тиче цијена, остале су на прошлогодишњем нивоу.Имамо апотекаре који нас прате од почетка сјетве па до краја, што значи да плаћамо послије вршаја - каже ратар Бошко Радић.
 
Цијене репроматеријала нису знатно мијењане у односу на прошлу годину, кажу и агрономи. Упозоравају да посебну пажњу треба обратити на квалитет и здравствену исправност сјеменског и садног материјала.
 
 - Нешто је мало појефтинила хемија за сузбијање корова, прије сјетве, а послије ницања. А цијена ђубрива је незнатно порасла у односу на претходну годину - истиче Гордана Гајић, инжењер заштите биља.
 
За разлику од Федерације гдје пољопривредници немају подстицаје, у Српској су уведене додатне олакшице. Осим регресираног горива пољопривредници имају субвенције у сјетви домаћег хибрида кукуруза и индустријског биља.
 
- То је бањалучки БЛ 43. Омогућавамо код продаје по свакој врећици кукуруза 15 КМ , то је регрес од стране Министарства - истиче Мирослав Бојић, помоћник министра пољопривреде.
 
Повртаре ће, с друге стране, овогодишња сјетва коштати више. Сјеме кромпира и лука скупље је за скоро 70 одсто. Килограм лука лани је износио од 2,5 до 3 марке, а сада је већ 5 марака, а поскупио је и сјеменски кромпир. Проблем повртарима била је и набавка сјеменског материјала. - Прошле године смо имали засијане површине на 570 дунума, а ове године на 370 дунума због недостатка сјемена - истакао је Мујо Богаљевић из Земљорадничке задруге "Агрофармер" Јања. Повртари се надају да ће им се уложено у сјетву, која би требало да буде обављена на 17.600 хектара у Српској, исплатити. Рачунају на веће цијене овогодишњег рода и на премије ресорног министарства за произведено и предато поврће, за шта је планирано око 1,8 милиона КМ.
 
РТРС