НЕСАВЈЕСНИ ГРАЂАНИ СЕПТИЧКЕ ЈАМЕ ПРАЗНЕ НА ЊИВЕ И У КАНАЛЕ :: Semberija INFO ::

 

НЕСАВЈЕСНИ ГРАЂАНИ СЕПТИЧКЕ ЈАМЕ ПРАЗНЕ НА ЊИВЕ И У КАНАЛЕ


Фото: youtube
Несавјесни грађани садржаје неколико хиљада септичких јама у Бијељини, умјесто у Фабрици за пречишћавање отпадних вода, незаконито празне на њиве, канале поред путева и у водотоке.

Азем Алетовић, предсједник Савјета мјесне заједнице Јања, која има 3.000 домаћинстава, оцијенио је да је све до људи и њихове савјести.

Он каже да се већ годинама узалуд покушава зауставити небрига за комшију и за свој град, јер несавјесни домаћини и даље садржај из септичких јама просипају гдје ко стигне - на њиве, у канале у насељу и директно у систем кишне канализације.

Алетовић је апеловао на савјест суграђана да правилним и редовним одржавањем септичких јама спријече загађење у својој животној средини.

У градском предузећу "Водовод и канализација" Срни је речено да имају склопљене уговоре за одржавање септичких јама са власницима 150 домаћинства у Семберији, којима се по цијени од 98 КМ обезбјеђује пражњење септичких јама три пута годишње.

У "Водоводу" истичу да они цистерне са талогом из септичких јама празне у Фабрици за пречишћавање отпадних вода.

Начелник бијељинске Комуналне полиције Ратомир Драганић каже да је ове године евидентирана једна пријава из Новог Насеља Јања и да је цистерна муља из септичке јаме истрешена у канал поред пута, али да није наведено ко је то урадио.

Према његовим ријечима, током године оваквих пријава буде у насељима око града, али њихов број није велики.
Испуштање отпадних вода из неколико хиљада домаћинстава у Семберији у септичке јаме или директно у систем кишне канализације препознато је као главни извор загађења површинске и подземне воде у Бијељини и у Студији о загађености објављеној пред почетак изградње канализације у Бијељини, која траје већ дуже од деценију.

Како је наведено, цијела мрежа за одвођење површинских вода улива се у канал Дашница - вјештачки водоток који тече кроз град.

Инфо Бијељина/Срна