БИЈЕЉИНА: ПРОТЕСТ МЈЕШТАНА ЦРЊЕЛОВА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: ПРОТЕСТ МЈЕШТАНА ЦРЊЕЛОВА


Фото: desavanjaubijeljini.com
Тридесетак мјештана Црњелова организовало је данас мирни протест на парцелама које су обрађивали у протеклих 25 година и које су им  недавном одлуком Министарства пољопривреде РС одузете и додиљене  у концесију, под закуп, једном правном лицу.
 
Мјештани Црњелова тврде да је тих спорних око 54 хектара  одузето и неправедно конфисковано након Другог свјетског рата њиховим родитељима, те да их актуелна власт сматра узурпаторима властитог земљишта које је још увијек предмет реституције.
 
Жикица Стевановић, један од незадовољних пољопривредника каже да њихов протест траје више од годину дана, те да је у питању земљиште које им обезбјеђује егзистенцију.
 
„Земљиште које смо ми обрађивали 25 година дато је под закуп локалном млинару. И ми смо годинама плаћали закуп за то земљиште. Нисмо ни обавијештени о конкурсу за додјелу концесије. Однедавно су нам укинути и подстицаји, премије за млијеко, регресирано гориво, јер смо прије два мјесеца проглашени за узурпаторе државног земљишта, и мене и мог оца. Некада су нашим дједовима одбијали бубреге да се одрекну властрите имовине, а сада нас ударају по џепу. Раде исто на мало културнији начин. Чујемо да ће и цјевовод да иде овим подручјем за извлачење осоке са велике приватне фарме. Мораћемо се сви селити с овог простора“, каже Жикица Стевановић, истичући да је премије за млијеко недавно добио за октобар, новембар и децембар прошле године.
Он каже многи нису могли на вријеме обавити сјетву, нити набавити прескуп сјеменски материјал због тога што су проглашени за узурпаторе спорног земљишта.
 
Млађо Кокановић (75) каже да је њему, односно његовом оцу Бошку Кокановићу, одузето седам хектара.
„Крчио сам то земљиште, а сада неко други жели да га узме за себе. Мој син гроздан и ја смо га обрађивали, а преко ноћи смо обавијештени да га више не можемо обрађивати. Грунтовно се та земља води на мом дједу, па је преведена на оца. Не може се закон попријеко тумачити. Наставићемо ми ову борбу, на законит начин, јер желимо да се једном ствари изведу на чистац“, каже Млађо Кокановић.
 
Младен Савић, начелник Одјељења за пољопривреду Градске управе Бијељина каже да су незадовољни мјештани у праву, те да ресорно министарство мора на законит начин ријешити овај проблем и да мора уважити захтјеве пољопривредника.
 
Томица Стојановић, посланик у Народној Скупштини РС подржао је захтјеве црњеловачких пољопривредника, истичући да се овај проблем мора рјешавати кроз институције система.
 
„Покушаћемо кроз Одбор за пољопривреду Народне скупштине РС укажемо на овај проблем и да га ријешимо. Људи су угрожени, на сцени је хајдучија и неправда која је изражена према овом народу. Њима је својевремено земља одузета, а сада не могу остварити ни подстицаје у пољопривреди, нити премије за млијеко. Ове људе морамо заштитити и дати им право које имају и други пољопривредници у РС“, истакао је Стојановић.
 
Извор: desavanjaubijeljini.com