УГ ОТАХАРИН :: Semberija INFO ::

 

УГ ОТАХАРИН


Спорт за промјене

Удружење грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ већ уназад пет година проводи пројекат „Спорт за промјене“. Пројекат се реализује у сарадњи са организацијом „Царе интернатионал“, а усмјерен је ка инклузији дјеце из маргинализованих група и развијање њихових социјалних вјештина како би се са што мање проблема укључила у свакодневне друштвене токове.


-Пројекат „Спорт за промјене“ је дио спортског програма који Удружење грађана „Отахарин“ проводи од 2016. године. Пројекат је показао изузетно добре резултате. Усмјерен је на укључивање дјеце у спорт али и на изградњу социјалних вјештина дјеце из социјално угрожених категорија“, рекла је Бојана Јовановић, програмска директорица УГ „Отахарин“.
У оквиру пројекта данас је на спортским теренима Основне школе „Јован Дучић“ у Бијељини организован фудбалски турнир под слоганом „Заједно можемо све“. Прилику да покажу фудбалски таленат али и да науче нове потезе добили су дјечаци и дјевојчице из ОШ „Јован Дучић“ и штићеници УГ „Отахарин“.


-Између ОШ „Јован Дучић“ и УГ „Отахарин“ постоји успјешна дугогодишња сарадња. Нашу школу тренутно похађа 77 ученика из ромске популације тако да дијелимо исте циљеве са УГ „Отахарин“ када је у питању њихов одгој и образовање“, рекла је за „Семберија ИНФО“ Бранка Мишић, директорица ОШ „Јован Дучић“.


Спорт је веома важан медиј социјализације дјеце, нарочито дјеце из маргинализованиг дијелова друштва. УГ „Отахарин“ из Бијељине има добру сарадњу са Спортским универзитетом из Келна чији су професори осмислили посебан програм намјењен социјализацији ромске дјеце. Програм је препознат и награђен од стране Европске уније и УЕФА-е а реализује се по посебном курикулуму гдје поред спортског сегмента садржи и важан одгојно-образовни, односно педагошки дио.