СЛАВИША МАРКОВИЋ: ПОЛИТИЧАРИ ПОЛАЖУ ИСПИТ ПРЕД ГРАЂАНИМА :: Semberija INFO ::

 

СЛАВИША МАРКОВИЋ: ПОЛИТИЧАРИ ПОЛАЖУ ИСПИТ ПРЕД ГРАЂАНИМА


Актуелни предсједник Скупштине града Бијељина Славиша Марковић, 2012. године изабран је за одборника у Скупштини града, а потом и за потпредсједника Скупштине. Године 2014. изабран је за посланика у НС РС, а од 2016. године је предсједник Скупштине града Бијељина. Активан је члан ПДП-а од 2000. године. Био је предсједник Савјета младих ОО ПДП, потпредсједник ОО ПДП, потпредсједник Младих ПДП РС, од 2010. године предсједник ГО ПДП Бијељина, а од 2015. године на дужности је потпредсједника ПДП РС. У изборним циклусима 2012., 2014. и 2016. године добио је  највише појединачних гласова од свих кандидата ПДП у цијелој РС.
 
На челу сте Скупштине града од 2016. године и често кажете да је Скупштина бољи дио власти у граду. Шта под тим подразумијевате?
 
-Све ово вријеме од како сам предсједник Скупштине града Бијељина, нисмо имали ситуацију да све што је предвиђено планом и програмом рада није било усвојено. До сада смо одржали 26 сједница и све тачке дневног реда су имале потребну скупштинску већину. Имали смо доста тачака и иницијатива које су биле подржане од стране свих одборника, што значи да је рад скупштине изузетно добар. Наравно, имали смо и доста тешких одлука, прије свега по питању регулационих планова, потом о дешавањима по питању апотека ,,Семберија”, односно промјени правног статуса предузећа. Вријеме је показало да је све урађено у складу са законом, а и све друге усвојене скупштинске одлуке нису произвеле ни један судски спор који би био штетан по град. Као предсједник Скупштине сам веома задовољан, а оно што морам истаћи је да радимо тимски и одговорно, а то подазумијева рад стручне службе и руководства Скупштине.
 
Ефикасност у раду, такође, нешто  је што истичете као успјех у раду, али су мишљења подијељена, посебно кад су у питању одборници опозиције. Ваш коментар.
 
-Пословник о раду је јасан и дефинише понашање одборника у Скупштини, одређује вријеме за дискусије, расправе, реплике, криве наводе и сл. Њихово је да користе пословник, а моје као предсједавајућег је да га примјењујем у потпуности. Морам рећи да нисмо имали пуно квалитетних иницијатива које су долазиле од стране опозиције, иако желим нагласити да као предсједник Скупштине и предсједник Градског одбора Партије демократског прогреса Бијељина, све квалитетне иницијативе, које су у интересу грађана, подржавам, то чине и сви одборници који чине скупштинску већину, а, такође, квалитетне иницијативе и одлуке буду усвојене једногласно.
 
Да ли Вам се грађани обраћају са посебним захтјевима или сугестијама, да ли их примате на разговор и реагујете?
 
-Мој радни дан званично почиње у седам часова и све проблеме грађана, који су из домена рада скупштине, радо примим и са њима разговарам у циљу проналска најбољег рјешења. У протеклом периоду највише разговора сам обавио са грађанима који су износили проблеме који се односе на инфраструктурне проблеме. Наши грађани знају да, иако је Скупштина законодавни, а не извршни орган, у дијелу реализације одређених инфраструктурних пројеката, али се трудимо да нађемо заједнички језик и ријешимо одређене проблеме.
 
Ваш лични и пословни живот везан је за Бијељину. Колико сте задовољни урађеним и како видите Бијељину у наредном периоду?
 
-Са породицом живим у Бијељини, волим свој град и свакако да желим да Бијељина буде препознатљива у свим сегментима. Сви смо свјесни да  је Бијељина град гдје се реализују бројне капиталне инвестиције, међу којима је и пројекат канализације вриједан око 80 милиона евра који се ускоро завршава. Руководство Града Бијељина, како градоначелник, тако и ја као предсједник Скупштине, знамо да увијек може и боље и више и радимо на томе. Анализирајући ситуацију у другим локалним заједницама, али и региону, поносан сам на чињеницу да је наш град и даље мјесто по највећем приливу становништва, што је најбољи показатељ да задовољава одређене потребе становништва. Оно што нам недостаје је више рада на културним садржајима у граду. Ако хоћемо да наш град у потпуности заживи као град, треба нам више рада на том пољу, али морам нагласити да је у том дијелу неопходна струка, а не политика. На политичарима је да обезбиједе средства, а на струци је да уради све потребно да имамо позориште и све друго што је неопходно за јачање културног живота у нашем граду. Сматрам да нам, упркос чињеници да је Бијељина велико градилиште, недостаје плански развој како би се град растеретио саобраћајних гужви у строгом центру, а и у том дијелу је потребна ријеч струке. Потребно нам је шеталиште у центру града, али и много више зелених површина, а на овом плану морамо активно радити. 
 
Наредне године пред нама су локални избори. Ви сте скоро двије деценије активни у политичком свијету, потпредсједник сте Псртије демократског прогреса на нивоу Републике Српске. Да ли размишљате да се кандидујете за градоначелника Бијељине?
 
-Партија, чији сам дугогодишњи члан, опозиција је на нивоу Републике Српске и тај курс нећемо мијењати док је актуелна тренутна власт, а на нивоу Босне и Херцеговине, наступаћемо јединствено у интересу Републике Српске и њених грађана. Наредне године пред нама су локални избори и са политичким партијама са којиа ћемо правити коалицију, договараћемо заједнички наступ како бисмо дошло до најбољег рјешења, како за град, тако и за све нас. Скоро двије деценије сам у политици, у Партији демократског прогреса, обављао сам и обављам конкретне функције у партији, али своје амбиције нисам никад стављао у први план. Сматрам да је најбитиније имати добар тим људи који може водити град, а ко ће бити на којој позицији, мање је битно. Ипак, сви ћемо полагати испит о досадашњем раду пред грађанима, а грађани ће одлучити коме ће указати повјерење да води град.