У БИЈЕЉИНИ СВЕ ВЕЋИ БРОЈ МЛАДИХ ОВИСНИКА О ИГРАМА НА СРЕЋУ :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ СВЕ ВЕЋИ БРОЈ МЛАДИХ ОВИСНИКА О ИГРАМА НА СРЕЋУ


У организацији Омбудсмана за дјецу Републике Српске у Бијељини је данас представљен Посебни извјештај о учешћу дјеце и младих у играма на срећу.

Према ставовима стручњака, учешће дјеце у играма на срећу ствара поремећен систем вриједности, гради нездрав однос према обавезама и уопште према новцу те узрокује овисност која прераста у хронично обољење. Поред тога, уласком у објекте у којима се приређују игре на срећу дјеца бораве у окружењу које није подстицајно за њихов правилан писхофизички развој. Циљ данас презентованог извјештаја огледа се у утврђивању узрока и услова који погодују ширењу овисности о играма на срећу међу младима.

-Институција Омбудсмана за дјецу Републике Српске је на основу овог извјештаја израдила препоруке које је упутила републичкој Влади како бисмо смањили евидентне негативне посљедице овисности дјеце и младих о играма на срећу“, рекла је за Семберија инфо Драгица Радовић, омбудсман за дјецу Републике Српске.


Одредбе Закона о играма на срећу Републике Српске су јасне у смислу да је лицима млађим од осамнаест година забрањено учешће у играма на срећу и забрањен улазак у објекте у којима се приређују игре на срећу. Међутим, у пракси се не могу идентификовати било које превентивне мјере везане искључиво за учешће дјеце и младих у играма на срећу.

-Сасвим је легално да власници угоститељских објеката могу у својим објектима поставити терминале за игре на срећу чиме доприносе лакој доступности овог порока нашој омладини“, истакла је Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске.
На основу спроведеног истраживања, констатован је изостанак превентивног, али и благовременог и адекватног интервентног системског дјеловања кључних институција у друштву, затим изостанак пружања правилног и потпуног третмана овиснику,  неопходност свеобухватне подршке породици у јачању њених капацитета, доступност дјеци и младима објеката у којима се приређују разне игре на срећу а нарочито близина ових објеката школама, непостојање одговарајуће контроле уласка у објекте и учешћа дјеце и младих у играма на срећу, лаку доступност разних онлајн платформи и/или апликација са разним играма на срећу. Изложеност дјеце порукама разних реклама игара на срећу није у складу са принципом најбољег интереса дјетета док у школама у довољној мјери нису доступне дјеци прилагођене информације о болестима овисности, укључујући и игре на срећу.

-Проблем овисности дјеце и младих о играма на срећу је комплексан проблем који настаје на темељу више различитих услова. Међутим, чињеница је да млади у свијет коцке углавном улазе из знатижеље која се временом устаљује код њих доводећи их до проблема са новцем, овисности о наркотицима итд. Оно што могу рећи из праксе јесте да имамо све млађе овиснике о играма на срећу. Овај вид овисности је тежи и захтјевнији за лијечење од овисности о наркотицима“, рекао је за Семберија инфо др Олег Грубач у име Центра за заштиту менталног здравља Дома здравља Бијељина.

Данас представљено истраживање је послужило за израду конкретних препорука које је Омбудсман за дјецу Републике Српске упутио према републичкој Влади док су посебне препоруке упућене према Министарству просвјете и културе, Министарству здравља и социјалне заштите, Министарству породице, омладине и спорта и Републичкој управи за игре на срећу.

Semberija info