КОЛОСИ: ЗНАЧАЈ ИНКЛУЗИВНОГ ОБРАЗОВАЊА :: Semberija INFO ::

 

КОЛОСИ: ЗНАЧАЈ ИНКЛУЗИВНОГ ОБРАЗОВАЊА


Представници образовних институција, Омбудсмама за дјецу, локалне власти и одбора за образовање Коалиције КОЛОСИ, представили су значај примјене члана 24 УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом. У име Одбора за инклузивно образовање КОЛОСИ, Тања Милинковић, истакла је да је потребно поправити и унаприједити процес инклузивног образовања.



-Све школе морају имати отклоњене физичке баријере, да изграде приступне рампе и топалети по стандардима градње. Такође, потребно је да учитељи имају одређења знања и компетенције, а асистенти у настави треба да имају систематизацијом уврштени у образовни програм по питању инклузивне наставе“, рекла је Милинковићева. Она је нагласила да је уочено повећање броја дјеце с потешкоћама у развоју, те да је поред психолога,потребно да у школама ради и дефектолог као пдршка, како учитељима, тако и дјеци са потешкоћама.



Замјеник Омдусмана за дјецу Јованка Вуковић, рекла је да континуирано инсистирају на отклањању архитектонских баријера у свим основним и средњим школама и институцијама културе.

-То не подразумијева само приступне рампе већ и међуспратност, као и тоалете. Свим школама смо упутили препоруке да у одређеном року рјешавају проблеме, да се обрате ресорном министарству за додјељивање средстава локалној заједници која је власник објеката. Такође, на нивоу Републике Српске радимо на томе да се припремају  уџбеници за дјецу са сметњама у развоју, како би се побољшала инклузија“, рекла је Вуковићева.



Предсједник Актива директора основних школа Предраг Рачановић је истакао да се на нивоу регије у школама обезбјеђује све за несметано одвијање и организацију образовног рада.

Предсједница Друштва учитеља регије Семберија Маријана Милановић је истакла да је инклузија изузетно значајна, посебно што је повећан број дјеце са потешкоћама у развоју.



-Дјечија права морају да се испоштују, а ми смо задужени да сва њихове потребе препознамо и испоиштујемо њихова права“, рекла је Милановићева.

На презентације истакнуто да је Влада РС усвојила информацију о потреби за ангажовањем и финансирањем асистената за ученике са сметњама у развоју, те да Минисатрство просвјете и културе у сарадњи са Републичким предагошким заводом спроводи инклузију у школама у РС, а она се, у складу са Законом о основном васпитању и образовању, између осталог, остварује укључивањем дјеце с посебним образовним потребама у одјељења основних школа.


Семберија инфо - О. Стјепановић
​Фото - Б. Милошевић