На подручју Дистрикта у току вјежба оспособљавања за трагање и спасавање у рушевинама :: Semberija INFO ::

 

На подручју Дистрикта у току вјежба оспособљавања за трагање и спасавање у рушевинама


На подручју Брчко дистрикта Босне и Херцеговине на локацији некадашњег текстилног комбината „Интерплет“ у току је трећа по реду вјежба оспособљавања за трагање и спасавање у рушевинама (УСАР) у урбаним срединама у којој учествују припадници Одјељења за јавну безбједност Брчко дистрикта БиХ, Федералне управе цивилне заштите и Републичке управе цивилне заштите Републике Српске.

Данашњу вјежбу посјетио је и шеф Одјељења за јавну безбједност Владе Брчко дистрикта БиХ Богдан Братић који је казао да је циљ вјежбе да се оспособе људи који ће моћи дјеловати у случају природних катастрофа како би пружили подршку унесрећенима.


„Битно је имати оспособљене припаднике Пододјељења за заштиту и спасавање Брчко дистрикта БиХ који би дјеловали у сваком тренутку, у случају клизишта, земљотреса, одрона. Поред ове вјежбе, ми смо имали и вјежбе гдје смо оспособили наше људе и за друга дјеловања као што је спасавање на води и слично тако да ће ти сегменти спасавања које смо прошли у наредном периоду значити како нашој локалној заједници тако и у заједницама у окружењу. У суботу ће бити завршна вјежба, након чега у октобру идемо на вјежбу у Бања Луку гдје ће бити прилика да се покажу сва ова искуства која су стечена“, казао је Братић.

​Обуку обављају инструктори МУП-а Републике Хрватске, Равнатељство цивилне заштите, а један од њих је и Младен Винковић, заповједник државне интервенцијске постројбе цивилне заштите.

„Тренутно су људи подијељени у три радне тачке гдје се раде три врсте вјештина, а то су пробијање зидова, постављање подупирача и рад с пнеуматском опремом. За ових пар дана колико траје вјежба видио сам да су момци јако добро мотивисани и да је лијепо са њима радити“, казао је Винковић.


Предсједник Асоцијације за управљање ризицима (АЗУР) Харис Делић казао је да се овај пројекат спроводи од 2019. године на подручју БиХ и да је финансиран од стране Европске уније у износу од око 1,5 милиона евра.

„Прије пар смо дана имали састанак управног одбора гдје је делегација Европске уније показала захвалност на свему ономе што смо до сада завршили и што смо до сада постигли кроз овај пројекат. Циљ је јачање капацитета наших цивилних заштита ради приступања механизму цивилне заштите Европске уније тако да ћемо до краја године дати апликацију и постати, надам се крајем ове године или почетком наредне, пуноправни чланови механизма цивилне заштите Европске уније без обзира што нисмо чланица и на тај начин ојачати и наше капацитете, добијати лакше међународну помоћ и наравно бити на располагању ако буде потребно да се дјелује и ван БиХ“, казао је Делић.

Вјежба оспособљавања за трагање и спасавање у рушевинама почела је 4. 9. 2021. године и трајаће до 11. 9. 2021. године.

Влада Брчко дистрикта БиХ