ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: КРОЗ ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО ПРОСЛАВЉАМО И ВАСКРСЕЊЕ НАШЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕПИСКОП ФОТИЈЕ: КРОЗ ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО ПРОСЛАВЉАМО И ВАСКРСЕЊЕ НАШЕ


Свету архијерејску литургију у Саборном храму рођења Пресвете Богородице у Бијељини служио  је епископ зворничко-тузлански Фотије. Васкрс нам доноси смисао живота а радост васкрсења Христовог мора да се усели у наше душе, поручио је  владика вјерницима.
 
– Сви наши храмови су данас препуни, а и душе су наше препуне. Јер управо прослављамо васкрсење Христово а кроз васкрсење Христово прослављамо и васкрсење наше. Вјечни живот и царство небеско остварују се овдје на земљи, благочестивим хришћанским животом, вјером, надом, љубављу, трудом и благословом Цркве да живимо како то богодоличи. Радост васкрсења Христовог мора да се усели у нас и наше душе и онда ћемо бити свједоци васкрсења. У радости васкрсења треба да живимо сваке недјеље и сваког празника. Треба да се трудимо и да читаве године будемо дјеца васкрсења, дјеца Светога Саве, Светога Симеуна мироточивог и да живимо у љубави, браћо и сестре, и јединству које нам је јако потребно и неопходно-рекао је обраћајући се вјерницима владика Фотије.

Васкрсење христово слави се свечано и у домовима православних вјерника у Семберији.
 


Васкршњи празници дани су радости, весеља, доброте, поштовања и праштања, а љубав, слога, мир, само су неке од порука које су се чуле у портама православних храмова, у којима су јутрос служене васкршње литургије.

Након што су присуствовали богослужењима, Семберци,  у складу са обичајима најрадоснији хришћански празник проводе у својим домовима, у кругу породице, родбине и пријатеља.

– Кроз вијекове су нас очували  обичаји и традиција. Морамо учити нашу дјецу ко су и шта су. Ма гдје били у свијету, православци морају да поштују своје. Нашарали смо јаја, припремили богату трпезу. Да у славу васкрсења Господа Исуса Христа проведемо лијеп дан – истакла је Бијељинка Јелена Ковачевић.

И сутра на васкршњи понедјељак и прекосутра на васкршњи уторак свечане  литругије биће служене у свим православним храмовима у Семберији.