АКТИВ МЛАДИХ СДС БИЈЕЉИНА: ОБИЉЕЖИЛИ ДАН ПИСМЕНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

АКТИВ МЛАДИХ СДС БИЈЕЉИНА: ОБИЉЕЖИЛИ ДАН ПИСМЕНОСТИ


Међународни дан писмености има циљ да се истакне значај писмености за појединце, заједницу и друштво. Сваке године, овај важан дан се обиљежава и у нашем граду, а данас су то учинили и млади Српске демократске странке. Тим поводом су у центру града,  грађанима дијелили летке који промовишу ћирилично писмо. Алекса Ристић, предсједник Актива младих СДС Градског одбора Бијељина је нагласио да је писменост јако битна, како за појединца, тако и за друштво у цјелини.

-Сматрам да бити писмен, не значи само знати читати и писати, него познавати историју и културу свог народа, а код нас је то ћирилица. Ћирилица је писмо којем су се дивили свјетски научници, као што је Џорџ Бернард Шо, који је у своје вријеме изјавио како је ћирилица најсавршеније писмо. Он је у свом тестаменту оставио 300.000.000 фунти Енглезу који ће поистовјетити енглеско писмо са ћирилицом. То је само један велики доказ савршенства ћирилице”, рекао је Ристић. Он је упутио позив Србима да користе ћирилично писмо, јер, како је нагласио“,  то је једини начин да она опстане“. Одборница СДС-а и професор српског језика, Анка Тодоровић, пружила је подршку младим Актива СДС-а истичући да су овим чином показали да су истински чувари традиције, језика и писма.

-Душко Радовић је рекао: “Волите српски језик сваки дан, јер он нема никога другог осим нас”. На овај посебан дан желим да се придружим младима и да позовем све Србе да се врате нашој савршеној ћирилици и да пишу ћирилицом”, рекла је Тодоровићева.