ПОЧЕО ОТКУП ПУЖЕВА У СЕМБЕРИЈИ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧЕО ОТКУП ПУЖЕВА У СЕМБЕРИЈИ


Ових дана почео је откуп пужева у Семберији. Боро Дивљановић (70), у својој викендици у селу Попови  на Дрини прикупља пужеве, а бави се и организованим откупом. Пужеви се откупљују на неколико пунктова у Бијељини по  цијени од 1,20 КМ за килограм.
 
„ Дневно могу сакупити десетак килограма пужева, све зависи од тога какав је терен и колико су ноге у стању да те носе. Пужеви се, обично, сакупљају у раним јутарњим сатима. Највише их проналазим уз живице, тамо гдје су њиве узоране или већ засијане пшеницом или је ливада у питању. Често их проналазимо у увалама, поред канала, тамо гдје има пуно влаге. Обично након кише, кад сунце мало гране, тада  и они измиле из живица. Пужеви се извозе за европске земље. У Зворнику постоји фабрика која их откупља и прерађује за извоз“, каже за Семберија инфо Боро Дивљановић.
 
Боро је пензионер, али, ипак, каже да му није тешко да се овај мјесец и по дана, од средине априла, па све тамо до краја маја, посвети сакупљању пужева.
 
„ Све зависи од човјека до човјека. Некоме није ништа тешко. Други, опет, увијек и у свакој прилици проналазе неки изговор да не би ништа радили, а желе добро да живе. Ово су захвални крајеви за виноградарског пужа. Бујна је вегетација, има пуно чисте траве, што пужевима одговара. Никада нисам конзумирао пужеве, иако сам имао прилику да их испробам. Прилично сам избирљив, када је храна у питању, иако и пужеве сврставају у здраву храну“.
 
Боро каже да је прије рата живио у околини Олова, те да је и у његовом родном крају некада био организован откуп пужева, иако их није било у оволиком броју колико их има у Семберији. Пужеве су некада откупљивале земљорадничке задруге и пољопривредне аптотеке. И тада се могао зарадити солидан џепарац, уколико је неко био спреман да рано устане и да крене у потрагу за пужевима.
 
„ За седам дана смо откупили око 600 килограма пужева. Наступило је извјесно захлађење, пад температуре, тако да је откуп тренутно нешто лошији. Има у Поповима дјечака који су ми три јутра доносили по осамнаест до двадесетак килограма пужева . Откуп ће трајати све до друге половине маја. Све ће зависити од дневних температура и од тога да ли ће бити кишовито. Уколико пуно пригрије, пужеви ће се повући и неће их бити као ових дана“, каже Боро Дивљановић.