Болница „Свети Врачеви“: Пројекат „еБебе“ – велика помоћ будућим родитељима :: Semberija INFO ::

 

Болница „Свети Врачеви“: Пројекат „еБебе“ – велика помоћ будућим родитељима


У Болници „Свети врачеви“, представљен је пројекат „еБебе“, настао као резултат сарадње институција са републичког и локалног нивоа власти. Носилац пројекта је Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационе технологије у Влади РС, а укључени су и Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова, Фонд здравственог осигурања и Градска управа Града Бијељина.

Пројекат има за циљ поједностављивање административних процедура, односно, добијања првих докумената за новорођенчад - извода из матичне књиге рођених, матичног броја и увјерења о држављанству. Родитељи ће бити поштеђени ходања између различитих институција које ће пројектом „еБебе“ усаглашено дјеловати на евидентирању нових чланова нашег друштва и издавања потребних докумената који прате тај процес. Бијељинско породилиште је седмо породилиште у РС које је укључено у цијели процес. Предвиђено је да ће се до 31. августа 2021. године у јединствени систем увезати сва преостала породилишта у Републици Српској.

- Заживљавањем овог пројекта сав тај посао ће се завршавати у породилишту. По рођењу дјетета родитељи ће доћи у породилиште и ту ће, у сарадњи са здравственим радником, унијети потребне податке о новорођенчету: име и презиме, датум рођења итд. Након тога, родитељи ће најкасније у року од 72 сата на кућну адресу добити сву неопходну документацију - извод из матичне књиге рођених, матични број, увјерење о држављанству и, јако битно потврду о осигурању новорођенчета код Фонда здравственог осигурања. До сад је захваљујући пројекту „еБебе“ евидентирано око 200 беба“, рекао је Срђан Рајчевић, министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационе технологије у Влади РС.

Представница Градске управе Љубица Млађеновић нагласила је да је пројекат значајан јер ће родитељима бити значајно лакше.

- Пројектом ће се повезати више установа и инститиција гдје ће болница податке о новорођенчету електронским путем достављати у Матичну службу Градске управе. Након обраде тих података исти ће бити прослијеђени у ЦИПС, односно МУП РС гдје ће подаци бити уведени и у њихове евиденције. Они ће потом вратити податке у градску Матичну службу, а одатле ће родитељи на крају процеса путем поште добити све документе“, рекла је Млађеновићева.

Семберија инфо - И. Гутић