Угљевички малишани учесници кампа “Никола Тесла центра” на Гучеву уз подршку општине :: Semberija INFO ::

 

Угљевички малишани учесници кампа “Никола Тесла центра” на Гучеву уз подршку општине


Дјеца из Угљевика, њих 28, учесници су кампа "Никола Тесла центра" на Гучеву код Лознице гдје учествују у едукативној настави, односно уче кроз игру,  коју је суфинансирала општина са 7.000 КМ.

Ријеч је о седмодневном кампу, чији аутор система учења Ранко Рајовић каже да су ту дјеца од пет до 12 година.

Рајовић је истакао да ово није класично учење, ту су дјеца у покрету од 8.00 до 21.00 час, сваки дан кроз игру пређу до 20 километара у природи, јер посао дјеце је да мисле и да се крећу.



Он је појаснио да њихов мозак ради кроз игру, те навео примјер да дјеца у Европи, када је ријеч о образовању, не могу дуже од 15 минута да читају, немају концентрацију.

"Зато морамо да покрећемо природне мисаоне процесе", рекао је Рајовић и напоменуо да је кључна вјештина будућности размишљање, да од 10 најтраженијих занимања у свијету девет није постојало прије 10 године и зато је приоритет да се дјеца уче да мисле.

Малишане је данас посјетио начелник Угљевика Василије Перић, даровао их воћем из подмајевичког краја, те и изразио задовољство што дјеца могу у дивном амбијенту и атмосфери да похађају НТЦ систем учења.



„Веома је важно да дјеца  кроз игру развијају своје менталне и физичке могућности а тај напредак ћемо осјетити у будућем периоду, наших најмлађих“, рекао је Перић.

Он је најавио даљу подршку локалне управе свим активностима најмлађих суграђана и захвалио професору Рајовићу али и тренеру кампа из Угљевика Младену Стевеновићу који је организатор Школа спорта и пливања али и НТЦ система учења у Угљевику.

Тренер кампа из Угљевика Младен Стевеновић рекао да је камп на Гучеву идеално мјесто гдје дјеца науче да поштују себе и друге, своје и туђе вријеме, правила понашања, да помажу једни другима и тако се уче тимском духу, развијању самопоуздање и стварају пријатељства која могу трајати читав живот.

"Дјеца су по цијели дан у природи. Дуга планинарења, вјежбе на полигону само су неке од активности сваког дана. Ту су и радионице са ауторима програма Ранком и Урошем, вечерње читање прича док дјеца леже на трави и посматрају звијезде, загонентне приче уз логорску ватру", рекао је Стевановић.

За Семберске новине - Младен Василић