БЛАГОЈА ГАВРИЛОВИЋ – ГАВРО - ДЕСЕТ ГОДИНА ОД СМРТИ КОМАНДАНТА 2. СЕМБЕРСКЕ БРИГАДЕ (ФОТО) :: Semberija INFO ::

 

БЛАГОЈА ГАВРИЛОВИЋ – ГАВРО - ДЕСЕТ ГОДИНА ОД СМРТИ КОМАНДАНТА 2. СЕМБЕРСКЕ БРИГАДЕ (ФОТО)


Данас се навршава 10. година од смрти команданта Друге семберске лаке пјешадијске бригаде Војске РС Благоја Гавриловића - Гавре.

Људи који су га познавали су истицали да је он био човјек вриједан поштовања и да га је красио ентузијазам, оптимизам и борба за очување Српске.

"Остаће упамћен по својој несебичности и пожртвовању за српски народ, Републику Српску и живот у њој, преносећи на друге вриједности које је имао и по којима је био један од оних најбољих које је Српска могла да изњедри", говорили су о покојном команданту, са увјерењем да ће се сви трудити да чувају Српску и слободу српског народе за које се Гавриловић залагао и борио.

За Гавру су говорили да је једно од најсвјетлијих имена у плејади ратне генерације која је свој живот, снагу и здравље дала за данашњу Републику Српску. Причали су да је мало било таквих људи и патриота као што је био Гавро - јунак и у посљедњим данима када је наступила болест у кратком временском периоду, а био је свјестан тежине болести.

Гавриловић је био и командант Општинског штаба Територијалне одбране Републике Српске, председник Председништва Борачке организације Републике Српске, председник Борачке организације Општине Бијељина и носилац ордена Милоша Обилића.
 

Благоје Гавриловић био је рођен 1956. године у Долама, а у Бијељину се преселио кад му је било четири године. На мјесту команданта Општинског штаба Територијалне одбране Републике Српске за Општину Бијељина је био од 1. априла 1992. године , па све до 6. јуна 1992. године , када је постао командант Друге семберске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске.

Рањен је у борбама 1992. године , а председник Републике Српске га је 1993. године одликовао орденом Милоша Обилића.

Био је председник Председништва Борачке организације Републике Српске у периоду од 1998. године до 2002. године , а затим и председник Борачке организације општине Бијељина од 1998. године до 2002, те од 2010. године до смрти.

На дан његове сахране одржана је комеморација којој су присуствовали представници Владе Републике Српске, Борачке организације Републике Српске и Општине Бијељина.

(desavanjaubijeljini.com)