БИЈЕЉИНСКА СЛУЖБА ЛАБОРАТОРИЈСКЕ ДИЈАГНОСТИКЕ: ЗНАЧАЈНА СЛУЖБА У ПРОЦЈЕНИ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ПАЦИЈЕНТА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКА СЛУЖБА ЛАБОРАТОРИЈСКЕ ДИЈАГНОСТИКЕ: ЗНАЧАЈНА СЛУЖБА У ПРОЦЈЕНИ ЗДРАВСТВЕНОГ СТАЊА ПАЦИЈЕНТА


Лабораторија Дома здравља прва је у Републици Српској и БиХ која је прије неколико година добила сертификат за акредитацију према стандарду ИСО 15189. Сертификат је потврда да су налази лабораторије 100 одсто тачни, а додјељује га Институт за акредитацију БиХ. Лабораторија је значајна у здравственој заштити, јер љекарима представља ,,улазна врата” за постављање дијагнозе. Начелник Лабораторије Милена Ловре за портал Семберија инфо каже да у овој служби дневно приме око 280 пацијената, којима се врше хематолошке и биохемијске анализе.

-Служба лабораторијске дијагностике располаже са лабораторијама у Јањи, Црњелову и Пелагићеву, а објекти су опремљени по прописаним стандардима. У лабораријама имамо биохемијске и хематолошке анализаторе, као и ПЕТ ДИФ. Такође, имамо анализатор који ради аутоматски комплетан урин са седиментом, располажемо и са осталом лабораторијском опремом која задовољава рад службе, а то су центрифуге, микроскопи итд.”, појашњава Ловре.



Она наглашава да лабораторијска дијагностика представља битан фактор у медицини, дајући заједно са осталим дијагностичким показатељима објективне информације о здрављу једне особе.

-Резултати лабораторијских испитивања помажу љекару у процјени здравственог стања пацијента, а под тим се не подразумијева само постављање дијагнозе или искључивање болести на коју је љекар посумњао на основу карактеристичних симптома. Лабораторијска испитивања имају и значајно мјесто у процесу праћења тока болести, прогнозе болести, као и праћења ефикасности примијењене терапије”, каже начелница Ловре и додаје да се редовним лабораторијским тестирањем, код здравих особа могу предвидјети, одложити или спријечити настајања одређених обољења као нпр. липидни статус као важан фактор ризика атеросклерозе.

-Добијени резултати лабораторијских анализа се тумаче заједно са осталим дијагностичким показатељима и клиничком сликом, коју поставља љекар. Такође, потребно је истаћи да је, у циљу стварања предуслова да резултати лабораторијских анализа буду прецизни и поуздани, потребно знати да код великог броја анализа, припрема пацијената за правилно узорковање представља веома битан фактор. Управо из тих разлога је важно да се пацијенти прије доласка у лабораторију придржавају упутстава у зависности  од анализа које се раде”, појашњава начелница Ловре.


Она подсјећа да лабораторија Дома здравља ради сваким радним даном од 6 до 20 часова, а суботом од 7 до 15 часова. Пријем пацијената је од 6 до 10 часова, с тим што се хитни случајеви примају током цијелог дана. Лабораторијски налази се просљеђују електронским путем породичним љекарима, а могу се добити и у лабораторији у периоду од 17 до 19 часова. Начелница Ловре савјетује да пацијенти не узимају храну најмање 10 до 12 часова прије вађења крви.

-Вечерњи оброк би требало прескочити дан уочи вађења крви или да тај оброк буде лаган, како би добијени резултати били валидни параметри стања пацијента. Такође, при узимању урина, требало би водити рачуна да то буде први јутарњи урин’’, каже начелница Милена Ловре.

Важно је подсјетити и да лабораторија Дома здравља има одличну сарадњу са болничком лабораторијом, тако да су пацијенти, за које је потребно вршити додатне анализе, поштеђени вађења крви два пута, односно, крв се вади у лабораторији Дома здравља и просљеђује у болничку, гдје се врше додатне анализе.

Семберија инфо