ПОЉОПРВРЕДНИЦИ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ - КИШЕ НИ У НАЈАВИ :: Semberija INFO ::

 

ПОЉОПРВРЕДНИЦИ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ - КИШЕ НИ У НАЈАВИ


Foto: RTRS
Семберски пољоривредници тражиће да се због суше прогласи елементарна непогода јер су у великом проблему, посебно они који су засијали кукуруз будући да кише нема ни у најави, изјавио је Срни предсједник Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице Саво Бакајлић.

Бакајлић је рекао да је ситуација, када је ријеч о кукурузу, драматична јер кише нема већ дужи период нити је ко најављује због чега га на неким њивама неће бити ни 10 до 15 одсто да се може искористити.

- Кукуруз је у Семберији засијан на 18.000 хектара и сада се налази у тешкој фази налијевања зрна, а ова температура ће га докрајчити - рекао је Бакајлић.

Он је додао да је на парцелама у сливу Дрине и Саве кукуруз у бољој фази, јер тамо има више влаге.

- Реално гледајући ова година је сушна и тражићемо да се ово стање прогласи као елементарна непогода - суша и да се покуша помоћи људима да се сачува сточни фонд, да заштитимо домаћу производњу - рекао је Бакалић.

Сматра да треба покушати да се са надлежнима договоре о могућностима и начину како заштитити пољопривреднике.

- Ми смо спремни за разговор, договор, и као Удружење ових дана покрећемо ту причу и видјећемо докле ће све доћи - рекао је Бакајлић и истакао да уназад 20 година никада није била слична ситуација, суше је било али није да по неколико мјесеци не падне ни кап кише.

Поред кукуруза, како је рекао, и воћњаци су прољетос имали штету јер су претрпјели велике мразеве, па се то одразило на принос и сада нема шљиве.

Бакајлић је истакао да нема заштите домаће производње, те навео примјер како су ове године лубенице у великом броју увезене из Сјеверне Македоније.

Он сматра да је наводњавање, о којем се говори и поштује тај став, само дио рјешења јер би то штету коју изазове суша умањило до, можда, 30 одсто.

Бакајлић је навео да се показало да парцеле које се наводњавају имају далеко већи принос, око 50 одсто, те да није проблем наводњавати парцелу пет до седам или 10 дана, али да би доста коштало када се то ради три-четири мјсеца.

- Џаба је наводњавати кад кукуруз гори на 42 степена, затвара се као биљка и метлица и свилица и сву влагу вуче из земље, а требало би да је има у клипу а не у земљи - објаснио је Бакајлић.
 
(СРНА)