БЕСКОНТАКТНИ НАПАЈАЧ ИНОВАТОРА ИЗ УГЉЕВИКА ЧЕКА ИНВЕСТИТОРА :: Semberija INFO ::

 

БЕСКОНТАКТНИ НАПАЈАЧ ИНОВАТОРА ИЗ УГЉЕВИКА ЧЕКА ИНВЕСТИТОРА


Foto: nezavisne
УГЉЕВИК - Мирослав Дамјановић, иноватор из Угљевика, ових дана је уписао свој изум у регистар патената Института за интелектуално власништво БиХ, а ријеч је о електроиндукционом напајачу, односно уређају за бесконтактно напајање уређаја

Каже нам да је годинама радио на стварању електроиндукционог напајача (предајник и пријемник) за бесконтактно напајање уређаја помоћу електромагнетне индукције. Изум бесконтактног пуњача из Угљевика сад чека инвеститора како би заживио у пракси и дошао до потрошача.

"Овај изум је генерално од вишеструке користи. Он омогућава лакше пуњење уређаја, једноставније и сигурније", тврди овај иноватор за "Независне", којем је узор славни научник Никола Тесла, чије радове изучава годинама.
У суштини Дамјановић је показао како без кабла напунити уређаје. У његовој радионици, на канцеларијском столу, уграђени су материјали који бесконтактно репродукују енергију, а складишти је пријемна кутија и шаље до других уређаја. Притиском на једно дугме покреће се све на принципу предајник - пријемник.

Како власник патента тврди, овај изум би могао да има широку примјену у ауто-индустрији и домаћинству. Стога се он обратио и Институту за интелектуално власништво БиХ те је његов изум испунио све услове и уведен је у регистар Института.

"Тај апарат, кад га поставите на радну или било коју површину, преузима напон из једне предајне кутије ка пријемној и практично је складишти. Може се уградити у било који уређај до испитаних 30 волти. Свугдје у свијету може да се користи овакав вид напајања, само треба да се прилагоди. Може да се примијени у домаћинству и ауто-индустрији и потпуно је безопасан и флексибилан", објашњава Дамјановић.

Иако је уређај користан за будућност, Дамјановић још није нашао конкретног инвеститора који ће откупити лиценцу и увести патент у употребу.

"Сада је само битно да неко примијени овај уређај да направи овакав вид кориштења и да се користи. Јако је флексибилан. Три године је код мене и није се десио ниједан квар. Безбједан је и нема опасности од електричног шока, што је најбитније. И нема ломљења каблова", истиче овај изумитељ.

Он се нада да ће се ускоро појавити партнер који ће му помоћи да имплементира патент у свакодневну употребу, посебно узимајући у обзир чињеницу да је незапослен и да не може сам даље напредовати.

Дамјановић је за патент добио многа признања, а тренутно учествује на такмичењу технолошких иновација у Београду, гдје је прошао у други круг такмичења.

(независне)