Рифатбеговић: Без трансплантације нема модерне медицине :: Semberija INFO ::

 

Рифатбеговић: Без трансплантације нема модерне медицине


У Бијељини је одржана промоција књиге ,,Донор и мултивисцерална експлантација органа“ аутора проф. др Зијаха Рифатбеговића, покретача трансплантацијског процеса у БиХ. Ријеч је о књизи која је значајан уџбеник за едукацију будућих генерација љекара на подручју најкомплексније од свих подручја медицине, а то је трансплантацијска медицина. Поред тога даје и научни допринос у афирмацији донорства. 

-Трансплантација је у медицини врло важна јер уколико постоји трансплантација постоји и модерна медицина. Нема савремене медицине без стандардизираног трансплантационог програма“, каже проф. др. Зијах Рифатбеговић, врсни абдоминални хирург, са Универзитетског клиничког центра Тузла.



На књизи ,,Донор и мултивисцерална експлантација органа“, која обухвата све сегменте експлантације и трансплантације унутрашњих органа, радио је још од 2007. године, а сарадници на изради овог јако вриједног уџбеника за будућност трансплантацијске медицине у регији су познати абдоминални хирурзи из Словеније, Хрватске и Србије, а предговор за књигу написао је проф. др Фердинанд Милбахер из Беча, који је 1999. године био покретач трансплантацијског процеса у БиХ.

 -Оно на што могу бити поносан јесте да је једна плејада младих хирурга и младих љекара са УКЦ-а Тузла, са Клинике за хирургију и са Медицинског факултета укључена у израду овог уџбеника. Помогнути искуствима у регији направили смо уџбеник који је препознатљив и јединствен по свом садржају“, рекао је проф. др Рифатбеговић. 

Књига се састоји од 18 поглавља која обрађују 18 цјелина које су посебне, а истовремено се садржајно и логично настављају једна на другу. Већина хируршких захвата описана је до детаља поткријепљених одличним илустрацијама оригиналних фотографија.

Проф. др Рифатбеговић изражава увјерење да ће Босна и Херцеговина својим капацитетима поред свих тешкоћа и поред сталног почетка који траје од 2006. године, односно 1999. године када је урађена прва трансплантација бубрега, имати бољу атмосферу у будућности када је у питању овај проблем.

- Главни и основни циљ јесте да овај уџбеник помогне да се свијест грађана подигне на такав ниво да донирање органа буде препознатљиво код сваког оног ко буде у прилици да донира орган и на тај начин спаси нечији живот“, закључио је проф. др Зијах Рифатбеговић.

Један од рецензената књиге, проф. др емеритус Сенаид Трначевић нагласио је да нема много дјела из трансплантацијске експлантацијске хирургије, ова књига је прва у регији.

-Знам све ауторе ове књиге, поготово млађе, јер већина потиче са ових наших простора. Они настављају позитивну праксу, и најбољи су, или међу најбољима у послу који раде. А и учили су од најбољих, којима је медицина била сва срећа и мотив, утјеха, спас и нада да трајна едукација, књиге и болесници значе трајно опредјељење“, истиче емеритус Трначевић.

Семберија инфо - М. Решидовић