ОТВОРЕН 13. БИЈЕЉИНСКИ УМЈЕТНИЧКИ САЛОН: ТАЛАСИ ВИЗУЕЛНИХ ТОНОВА И ДАХ НЕСВАКИДАШЊЕГ :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕН 13. БИЈЕЉИНСКИ УМЈЕТНИЧКИ САЛОН: ТАЛАСИ ВИЗУЕЛНИХ ТОНОВА И ДАХ НЕСВАКИДАШЊЕГ


На Бијељинском умјетничком салону, тринаестом по реду, изложена су дјела 21 умјетника различитих генерација, који су рођењем, радом или животом везани за Бијељину. Овај изузетан културни догађај Бијељинцима је постао незаобилазан.

Бијељински умјетнички салон угледна је изложба савременог стваралаштва на пољу ликовне умјетности, примјењене умјетности, дизајна и архитектуре. Манифестација се реализује у организацији Умјетничке галерије Бијељина и под вођством кустоса, академског графичара Милијанка Михољчића, уноси радост умјетности указујући да су умјетници важан каменчић у мозаику културног живота града.
Салон је дио званичног програма прославе славе града Бијељине, Светог Пантелејмона, а изложени радови само су дио оног што се у бројним атељеима ствара између два љета.                                                                                                

-На 13. умјетничком салону, за који сматрам да је изузетно квалитетан, изложена су дјела 21 бијељинског сликара, дизајнера и архитеката. Умјетници су то различитих генерација, а заједничка им је посвећеност ономе чиме се баве, иновативност и отвореност за нове моменте. Посматрајући ликовне радове може се видјети да су заступљене све технике, као што су цртеж, уље на платну, комбинована техника, форма у дрвету, иконопис, калиграфија и стенцил арт. У широком дијапазону интересовања и ликовних стремљења заступљене су занимљиве умјетничке форме, почев од оних који припадају класичном поимању форме и смјештају се у токове историјских кретања, преко средње генерације, па до најмлађих који су у трагању за стваралачким идентитетом и оригиналним ликовним изразом, указује Милијанко Михољчић.



Како појашњава, изложба је ревијалног карактера и има двоструку улогу: с једне стране подстиче разноврсност, а с друге стране се уз позната имена промовишу и мање присутни сликари нашег града.

Посматрање радова Бијељинског умјетничког салона доживљава се као отварање прозора за поглед кроз простор и вријеме одакле запљускују таласи визуелних тонова и дах посебног, несвакидашњег.

Сликарка Наталија Цимеша на Умјетничком салону излаже од његовог деветог издања и каже да је овдје прије свега ријеч о веома добром годишњем пресјеку, те се на једном мјесту може видјети оно најбоље што су бијељински умјетници изњедрили током протеклих 365 дана.

-Међутим , оно што још више радује јесте да, ако га упоредимо са сличним форматима у Београду, Тузли и другим већим градовима, видимо да бијељински Салон не заостаје квалитетом. Напротив , сматрам да би уз његово име веома лако пристајао епитет ,,међународни“, уколико би локална заједница имала визију да подржи проширење селекције и омогући већу подршку организатору. Без обзира на то каква судбина очекује Умјетнички салон у наредним годинама, једно је сигурно- остаће траг о нашем времену, ствараоцима који су имали шта да кажу, остаће записано да смо радили оно што смо најбоље умјели, једноставно, да смо постојали“, рекла је Наталија Цимеша.

Овогодишње издање салона, поред тога што је занимљив пресјек стања ликовне сцене, бијељинској публици представља дизајнерска рјешења и изразе, као и архитектонска рјешења.



На 13. бијељинском умјетничком салону представљени су радови које потписују Божидар Милијашевић, Љиљана Поповић, Милијанко Михољчић, Наталија Цимеша, Срђан Ћеранић, Весна Вујичић, Павле Голијанин, Драгана Лукић, Кристијан Кубатлија, Споменко Ђекић, Небојша Драгић, Марија Тица, Дајана Перић, Панто Пантић и Мирна Јовановић, те архитекти Јелена Стојановић, Софија Бајић, Анђелија Бојановић, Никола Дебељак, Нина Михајловић и Илија Михајловић који су се представили својим конкурсним рјешењима , али и изведеним пројектима ентеријера. Они су, повезујући локална с глобалним мјерилима, испреплели и примијенили различита искуства и сценарије за индивидуални живот и живот заједнице.  А мисија архитектуре је, како рече Рајт, један од највећих америчких архитеката свих времена, да помогне људима да разумију на који ће начин моћи да учине живот љепшим и свијет бољим за живљење и да тако дају животу сврху, риму и значење.

Семберија инфо