ГРАДСКА БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА БИЈЕЉИНА: ДАН СЈЕЋАЊА НА БОРЦЕ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА БОРАЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА БИЈЕЉИНА: ДАН СЈЕЋАЊА НА БОРЦЕ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


На Градском гробљу у Пучилама у недељу  ће се обиљежити Дан сјећања на борце Војске Републике Српске погинуле 21. априла 1993. године на Бањ брду на Мајевици, као и све погинуле и умрле борце у одбрамбено- отаџбинском рату од 1992. до 1995. године са подручја Тузле, најављено је на конференцији за новинаре Градске борачке организације.

-Прије 26 година, 21. априла 1993. године, у великој непријатељској офанзиви, борци Прве мајевичке бригаде стајали су храбро на бранику отаџбине Републике Српске. Нажалост, тога дана њих 33 је изгубило живот. У њихову славу и част на гробљу у Пучилама је подигнут споменик. Ми смо то урадили да оставимо вјечну успомену на те људе, да покажемо да смо им заувијек захвални, јер они су ти који су најзаслужнији да смо ми данас овдје. Знамо да нису жалили свој живот да одбране Републику Српску, а ми смо ту да их се заувијек сјећамо и чувамо успомену на те хероје, изјавио је предсједник Градске борачке организације Бијељина Миодраг Стевановић.

Некадашњи ратни командант Првог пјешадијског батаљона Друге мајевичке бригаде Боривоје Ђокић рекао је да су српски борци погинули на српској територији, бранећи своју земљу и свој народ, а тог дана погинула су 33 борца, рањена 32, док их је 10 заробљено.

- Дана 21. априла 1993. године јаке снаге из Теочака, Калесије и Тузле су напале међупростор Друге и Прве мајевичке бригаде, односно позадину и командни дио мог батаљона и нанијели нам велике губитке, рекао је Ђокић.
Припадник Првог пјешадијског батаљона, командир чете Драган Мркајић, учесник тог догађаја, рекао је да је напад трајао  три сата, а заробљени , њих 10, одведени су у тузлански затвор.

-У затвору су наши саборци преживјели тешка мучења, а последице тортуре осјећају и данас. Чињеница је да је то био регуларан напад, чињеница је да је био рат, али не слажемо се што су људе који су заробљени у борби мучили у затвору, те што за то мучење нико није одговарао, рекао је Мркајић.

На конференцији за штампу Градске борачке организације Бијељина најављују да ће овај значајан датум из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата бити обиљежен 21. априла одавањем почасти и полагањем цвијећа и вијенаца на споменик који је  2016. године подигнут на Градском гробљу у Пучилама у 12 часова.