ОДГОВОР НА МОЛБУ :: Semberija INFO ::

 

ОДГОВОР НА МОЛБУ


Др Ђорђе Лазић
Дана 29.07.2021.године, на адресу ЈУ Дјечији вртић„Чика Јова Змај“стигла је Молба коју је директно поднио г. Данијел Перић, одборник Скупштине града Бијељина, број протокола 2163/21. У приложеној молби није наведена адреса на коју се може упутити одговор директно г. Перићу, одборнику Скупштине Града Бијељина, те путем јавног саопштења наведеном и јавности пружамо децидан одговор и образложење због чега је дошло до доношења одлуке о престанку реализације продуженог боравка.
Молбом г. Данијела Перића, одборника Скупштине града Бијељина је апеловано да се још једном размисли о престанку реализације продуженог боравка јер се продужени боравак организује дужи низ година и у складу је са Законом о предшколском васпитању и образовању. У завршном дијелу молбе, наведено је да у продуженом боравку бораве дјеца првог и другог разреда ОШ ,,Света Сава'' и да немамо права да ускратимо  продужени боравак.
Основа за доношење одлуке о престанку реализације продуженог боравка заснована је на ограничењима законских норми и капацитета који произлазе из примјене Закона о предшколском васпитању и образовању, Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске, Кривичног законика Републике Српске и Устава Републике Српске. Након увида у наведене законске прописе и норми којима подлијеже одговорно лице и управни одбор установе, закључено је да организацијом продуженог боравка нису испуњена три кључна услова који представљају могућности за организацију продуженог боравка, за шта су прописане експлицитно кривичне одговорности, а то су:
  1. безбједност дјеце и радника,
  2. једнаки услови и прилике у домену остваривања права дјеце и
  3. квалитет васпитно образовног процеса.
На основу претходно наведеног, управни одбор је у складу са чланом 35.Статута ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ Бијељина и чланом 80. став 2, Закона о предшколском вапитању и образовању (Службени гласник Републике Српске, број 79/15. и 63/20.) донио Одлуку о престанку реализације продуженог боравка у ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“  у Бијељини, број протокола 2319/21.
Безбједност дјеце и радника
Дугогодишња пракса продуженог боравка у ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ функционисала је на начин да два васпитача одлазе по дјецу првог и другог разреда у ОШ „Свети Сава“ и преводе их кроз двије међу најпрометнијим раскрсницама у Бијељини, гдје у просјеку прође преко хиљаду возила дневно (улице Милоша Обилића и Светог Саве), прелазећи на два мјеста пјешачке прелазе.
Реализација продуженог боравка на овај начин није прописана Законом о предшколском васпитању и образовању.

Предшколске установе могу, уколико зато имају могућности, организовати продужени боравак за дјецу прве
тријаде основне школе“, члан 24 .став 2,Закон о предшколском вапитању и образовању (Службени гласник Републике Српске, број 79/15. и 63/20).
Одговорно лице предшколске установе не организује и спроводи додатне мјере безбједности у учешћу дјеце школског узраста у саобраћају, члан 84. став 2,Закон о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске (Службени гласник Републике Српске, број 63/11). Додатно, полазећи од основне дјелатности предшколске установе које су дефинисане члановима 1, 2 и 3, те чланом 48. којим је дефинисан задатак васпитача и чланом 84. став 1. тачка 1.и 2 . којима је прописана одговорност директора установе према Закону о предшколском васпитању и образовању, управа установе је процијенила да нема законске могућности за организовање продуженог боравка због неиспуњавања критеријума безбједности дјеце и радника и радних задатака васпитача. Супротно одлуци ,експонирана је кривична одговорност одговорног лица по члану 18.став 2.- Начин  извршења кривичног дјела, члану 214.став 1.- Непредузимање мјера заштите на раду и члан 322.став 1. - Несавјестан рад у служби, Кривични законик Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 64/2017, 104/2018.-одлука УС и 15/2021).
Једнаки услови и прилике у домену остваривања права дјеце
Као што је претходно наведено у молби, продужени боравак се организовао искључиво за дјецу која похађају ОШ „Свети Сава“. У разговору са родитељима чија дјеца похађају основне школе „Вук Караџић“, „Кнез Иво од Семберије“ и „Јован Дучић“ дошло се до сазнања да та дјеца нису имала могућност продуженог боравка. Разлог за њихово неучествовање у продуженом боравку је немогућност васпитача да оду подјецу и доведу их у предшколску установу. Увидом у овакву дугогодишњу праксу продуженог боравка  уочена је неједнакост права дјеце. Ова неједнакост представља дискриминацију, а то је директна повреда уставних права дјеце и родитеља (Устав Републике Српске -  Службени гласник Републике Српске, број 21/92 – пречишћени текст, 28/94, 8/96, 13/96, 15/96, 16/96, 21/96, 21/02, 26/02, 30/02, 31/02, 69/02, 31/03, 98/03, 115/05, 117/05) као и кривично дјело против слобода и права грађана – Повреда равноправности грађана члан 139, Кривични законик Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“ бр. 64/2017, 104/2018 -одлука УС и 15/2021). Као и у претходном случају, за законит рад предшколске установе одговорно лице је директор члан 81. став 1,Закон о предшколском вапитању и образовању (Службени гласник Републике Српске, број 79/15 и 63/20).

 
Квалитет васпитно образовног процеса
По питању квалитета васпитног образовног процеса мора се скренути пажња да нису испуњене основне норме педагошких стандарда везаних за простор у којем се одвија васпитно образовни процес,члан 18.и члан 24. став 6. тачке 1. и 15, Закон о предшколском васпитању и образовању (Службени гласник Републике Српске, број 79/15 и 63/20). Тачније, један дио дјеце у продуженом боравку годинама је боравио у холу на спрату централног вртића Мали принц, а други је био у простору од 15 квадратних метара. Дакле, у 2021/2022. школској години за 44 основаца нису испуњени прописани педагошки стандарди простора за васпитно образовни рад као и услови безбједности ако се узме у обзир да дјеца бораве у холу на спрату вртића.
Искрено се надамо да ће Одлука о престанку реализације продуженог боравка бити уважена и прихваћена од стране родитеља наших основаца и шире јавности јер је потпуно утемељена на примјени позитивних законских прописа и израженој законској и моралној ордговорности управе ЈУ Дјечији вртић „Чика Јова Змај“.

 
С поштовањем!
 
 
Датум: 04.08.2021.                                                                                                                                                                                                                                                                    
 
                                                                                                       Др Ђорђе Лазић,
                                                                                                      ​директор