ЛОПАРЕ: ТРОДНЕВНА МАНИФЕСТАЦИЈА “ДАНИ ДИЈАСПОРЕ” :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: ТРОДНЕВНА МАНИФЕСТАЦИЈА “ДАНИ ДИЈАСПОРЕ”


Десети по реду “Дани дијаспоре“ у Лопарама, ове године организовани су под мотом „Долазе наши“. Програм тродневне манифестације почео је изложбом слика са 13.и 14. Ликовног сабора на Мајевици, а потом је одржана и позоришна представа „Кум“ у којој су наступили ученици ОШ „Свети Сава“ Лопаре. Начелник општине Лопаре Радо Савић је, отварајући манифестацију, нагласио да је програм посвећен и окренут дијаспори и њеном повезивању са родним крајем.
 



-Ове године “Дане дијаспоре обиљежавамо под мотом “Долазе наши”и то је заиста тако, јер долази наша родбина, наши пријатељи, наше комшије”, рекао је Савић и истакао да су постигнути добри резултати и сарадња са дијаспором.

Предсједник Удружења Српских привредника Швајцарске, предсједник Удружења “Корени” и члан управе Удружења Мајевичана у Швајцарској Стојан Стевановић је истакао да је сарадња са локалном заједницом и начелником Радом Савићем одлична и додао да је 12 инвеститора из дијаспоре у привредни потенцијал Лопара.

У оквиру  манифестације одржан је пословни форум који је организовала општуна Лопаре уз подршку УСАИД кроз пројекат Дијаспора инвест. Форум је окупио значајан број инвеститтора из дијаспоре и домаћих привредника, а према ријечима начелника Савића, “заједно са људима из УСАИД-а тражени су начини како повећати број оних који ће уложити у родни крај.

-До сада је на подручју наше општине реализовано 12 прјеката и сви су успјешни”, рекао је Савић и додао да је на форуму представљено све  оно што је општина припремила у претходној години, од израде нацрта пословне зоне, до других  конкретних пројеката у области пољопривреде и јавно-приватног партнерства.

Предсједник Бизнис центра дијаспоре и УСАИД-овог пројекта “Дијаспора инвест”, рекао је да су “Лопаре једна од најуспјешнијих општина у РС И БиХ када је у питању сарадња са дијаспором”.
 
 


Поред великог броја привредника, форуму су присуствовали и чланови Удружења “Корени”, Линк-уп из Србије, начелник општине Чајниче, гости са Косова и Метохије и други.Трећег дана манигестације, традиционално је организован сајам домаћих производа, а поред домаћина, односно, становништва општине Лопаре, сајам су посјетили и бројни представници јавног и политичког живота Републике Српске. Међу њима је био и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић који је похвалио организацију “Дана дијаспоре”, резултате који су постигнути током протеклог периода уз подршку дијаспоре, али и сарадњу општине Лопаре и Града Бијељина.  



















-Мајевица и Семберија имају ресурсе и природне потенцијале, а Град Бијељина планира отворити канцееларију за дијаспору, како бисмо им предчили којим потенцијалима располаже Семберија, како бисмо проналазили начине да се развијају привредни потенцијали”, рекао је Петровић.

Семберија инфо - О. Стјепановић