БИЈЕЉИНА: Градско Одјељење за борачко-инвалидску и цивилну заштиту брзо и одговорно рјешава захтјеве бораца :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: Градско Одјељење за борачко-инвалидску и цивилну заштиту брзо и одговорно рјешава захтјеве бораца


Одјељење за борачко-инвалидску и цивилну заштиту ријешило је 95 процената од 924 примљена захтјева за једнократну помоћ, који су поднијети по Јавном позиву за једнократну помоћ незапосленим борцима од 1. до 5. катеогорије млађим од 60 година, који је расписало Министарство рада и борачко-инвалидске заштите. Од 5. маја, када је затворен јавни позив, овај посао су обавиле само двије службенице Одјељења, Рада Дринић и Тања Трифковић, док је тренутни просјек ријешености предмета у другим локалним заједницама Републике Српске око 50 процената.
 
- Није нам било лако да постигнемо овај резултат, да би што прије ријешиле захтјеве и помогле нашим борцима који тешко живе, претходних мјесеци често смо радиле прековремено, углавном без паузе. У досадашњем процесу обраде захтјева урадиле смо преко 70 дописа, 9 спискова са по 300 лица, послале смо 132 позива за процјену вриједности аутомобила и непрестано смо контактирале са 5 републичких институција. Обим обрађене документације добијене од републичких институција, која нам је била потребна да утврдимо испуњеност услова за подношење захтјева на Јавни позив, износи 14.000 листова папира. Ситуацију је додатно отежало и то што су многи захтјеви били непотпуни, али смо се трудиле да пронађемо недостајуће податке. Морам истаћи да нам је велику помоћ у послу обраде захтјева пружио члан градске Комисије за овај Јавни позив Недељко Радић, који је правник у АД „Комуналац“. Он је син палог борца Војске Републике Српске и сав посао је обављао волонтерски, из љубави и саосјећања према саборцима свог оца, и на томе смо му неизмјерно захвалне - истакла је Рада Дринић.
 
Исплата једнократних помоћи је већ почела а тренутно 509 пријављених лица у Бијељини испуњава услове Јавног позива.
 
- Још увијек чекамо доставу података, из републичких институција, неопходних за обраду преосталих 5 процената захтјева. Очекујемо да ћемо до краја мјесеца да имати коначан број оних који испуњавају услове, као и оних који исте не испуњавају. По уношењу података у Информациони систем и коначној обради сваког предмета, сачинићемо рјешење за сваког подносиоца захтјева. Подносиоци који не испуњавају услове, могу да уложе приговор Министарству рада и борачко-инвалидске заштите. Биће нам потребно још неколико мјесеци да ажурирамо све податке, узевши у обзир да је Министарство 14. јула 2021. године инсталирало Социјалну карту, како би се сви подаци о подносиоцима захтјева и њиховим члановима домаћинства унијели у Информациони систем - додаје Рада Дринић.
 
Разлози за одбијање преосталих обрађених захтјева су старост преко 60 година, 43 лица, статус запосленог лица, 46 захтјева, статус пензионера, 50 лица, већа мјесечна примања од прописаних, 127 лица, укљученост у програме запошљавања и самозапошљавања Завода за запошљавање Републике Српске, 11 захтјева, смрт подносиоца захтјева у току поступка обраде, 3 лица, власништво над више од 5 хекатара земље или више стамбених јединица, 11 лица, статус борца виши од 5. категорије, 5 захтјева, пребивалиште изван Републике Српске, 11 лица, одустајање од захтјева, 1 лице, некатегорисан борачки статус, 1 захтјев, и неоснованости захтјева из других разлога, 15 захтјева. Захтјеви бораца који су се из других локалних заједница преселили у Бијељину такође су рјешавани у Градској управи Бијељине и било их је 12.

Град Бијељина