Градоначелник Петровић посјетио “Нови Житопромет”: Постепено се враћају на стазе старе славе :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Петровић посјетио “Нови Житопромет”: Постепено се враћају на стазе старе славе


За сваку је похвалу све оно што су запослени у “Новом Житопромету”, на челу са новим руководством, успјели урадити  у протеклих неколико мјесеци, изјавио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић приликом данашње посјете предузећу “Нови Житопромет” у Бијељини”.

“У кратком временском периоду обавили су ремонт постројења, унаприједили технологију производње, а у наредних петнаестак до двадесетак дана, како нас увјерава ново руководство, биће покренута и пекара. Позитивне вибрације долазе и од пољопривредних произвођача који су поново пружили повјерење “Житопромету”. Ово је друштвено одговорна компанија која је своју одговорност исказала и у катастрофалним поплавама из 2014. године, када је хљеб бесплатно дијељен нашим суграђанима који су морали привремено напустити своја огњишта. Вјерујем да ће такву друштвену одговорност и “Нови Житопромет” исказивати у наредном периоду и то ћемо знати цијенити”, изјавио је градоначелник Петровић, истакавши да исплата откупљене пшенице тече несметаном динамиком.

Градоначелник је рекао да је након састанака са млинопрерађивачима постигнута коректна откупна цијена пшенице од 36 до 37 пфенига, уз додатна два пфенига, колико ће пољопривредници добити од Аграрног фонда града Бијељина, уколико до 31. октобра предају своју пшеницу. Значајна је и субвенција од 300 КМ по хектару за пшеницу колико је исплатило ресорно министарство, истакао је Петровић.

Славиша Мијатовић, директор “Новог Житопромета” изјавио је да је у силосима “Новог Житопромета” ускладиштено око 10.000 тона семберске пшенице, те да је око 5.000 тона већ откупљено и исплаћено.

“Сматрам да је откуп пшенице протекао у најбољем реду. Већ смо отпочели експерименталну производњу брашна, док ћемо за петнаестак дана пустити у погон и пекару, након чега ће бити активирана и мјешаона сточне хране. За неких мјесец, до мјесец и по дана, “ Нови Житопромет” ће радити у пуно капацитету, као што је и некада радио”, изјавио је Мијатовић, нагласивши да је тренутно запослено педесетак радника, те да нова организација посла, уз позив старим радницима да се врате на посао, подразумијева да ће бити запослен економски прихватљив број радника, без икаквог волунтаристичког приступа. Постепено ће се запошљавати нови радници, како се и други инвестициони циклус буде реализовао, а планирана је и изградња великог продајног агро – центра и хале површине од 9.500 квадрата. 

Душан Томић, задужен за производњу, рекао је да радници велику захвалност дугују фирми “Павгорд” из Фоче и Гордану Павловићу који је правовремено реаговао, купио предузеће и омогућио бившим радницима “Житопромета” да се поново врате на посао.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић