Делегација братског руског града Азова у Бијељини: У првом плану је братство словенских народа :: Semberija INFO ::

 

Делегација братског руског града Азова у Бијељини: У првом плану је братство словенских народа


Делегација руског града Азова, који је у 2018. години потписао споразум о пријатељству са Бијељином, разговарала је данас са градоначелником Љубишом Петровићем о досадашњој сарадњи и будућим облицима сарадње на културном и образовном плану између два града.

Дмитриј Титов, који се налази на челу делегације братског града Азова, изразио је задовољство чињеницом да ова делегација гостује у Бијељини.

“Преносимо вам поздраве нашег Азова и без обзира на сва постојећа ограничења, драго нам је што можемо наставити његовање наших братских односа. Град Азов и Бијељина имају пуно тога заједничког кроз историју, али и савршене могућности за сарадњу у различитим правцима. Наше побратимске везе службено су евидентиране 2018. године. Везује нас заједничка историја, религија и неопходност заједничког рада у многим правцима. У првом плану истичемо братство словенских народа. Због тога се надамо да ћемо наставити узајамну сарадњу и да ћемо његовати пријатељске односе”, истакао је Дмитриј Титов.

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина изјавио је да становнике два братска града везују традиционалне везе и међусобна сарадња.

 “Врата града за наше госте су широм отворена. Срби и Руси су традиционално, историјски, религијски и културно повезани и ми смо ту да међусобно сарађујемо и помажемо једни другима. Не можемо заборавити допринос руских добровољаца  који су бранили наше домове у одбрамбено – отаџбинском рату, нећемо заборавити вето у Савјету безбједности УН. Сарађиваћемо у области културе и образовања и у наредном периоду и у том смислу  нам неће препреку представљати ни корона, ни било шта друго”, изјавио је Ђурђевић.

Градоначелник Љубиша Петровић истакао је том приликом да је сарадња два града побратима искрена и до краја отворена.

“Усагласили смо се да сарађујемо на пољу културе и образовања. Договорили смо да група студената из Бијељине у догледно вријеме отпутује у Азов, те да група студената из Азова посјети Бијељину. Спремни смо да пружимо максимално гостопримство и да подржимо сваки вид сарадње на културном уздизању и просвјећивању. Међу поклонима које смо добили из Азова, посебно нас радује икона Богородице Азовске, која ће нам донијети добро здравље, слогу, мир и љубав између српског и руског народа”, изјавио је градоначелник Петровић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић