ЛОПАРЕ: НОВА МИНИ ХЛАДЊАЧА И СУШАРА У ПЕЉАВАМА :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: НОВА МИНИ ХЛАДЊАЧА И СУШАРА У ПЕЉАВАМА


Живан Делић из Пељава код Лопара је у родном селу започео изградњу комплекса за производњу здраве хране.

„За почетак сам направио мини сушару са мини хладњачом и првенствено је намијењена за производњу суве шљиве“, рекао је Делић новинарима.
  
Он је истакао изузетну сарадњу са општином Лопаре и њеним руководством чему свједочи и посјета начелника Раде Савића, са сарадницима, овом имању у Пељавама.

„Овај пројекат је кренуо као хоби, али с обзиром на добру подршку и разумијевање начелника  и општине Лопаре и личном ангажовању прерастао је у нешто озбиљније. 

Надам се да ће у све да се укључи и Министарство пољопривреде Републике Српске, како би успјели заокружити комлетан процес“ закључио је Делић. 

Начелник општине Лопаре Радо Савић је рекао да подржава да се, изузетно квалитетно и здраво, воће произведено на Мајевици прерађује у производним капацитетима у овој локалној заједници.

„ Увјерили смо се  у квалитет изведених радова када је у питању мини хладњача и сушара, те у складу са могућностима општина ће подржати овај пројекат, као и свако друго улагање наших грађана у производне капацитете и отварање нових радних мјеста“, саопштио је Савић.

Драгиша Видаковић, као представник фирме из Угљевика која је инсталирала опрему за сушару и хладњачу је рекао да је тренд у свијету производња сушених производа од воћа, других биљака и гљива и да се све то може радити у Делићевом погону.

Сушара је тренутног капацитета 600 килограма на дневном нивоу, док је капацитет хладњаче 20 тона, а намјера Делића је да се прошири на  40 тона. 

За сушење као енергент се користи дрво, а сам процес је на принципу сушења паром, без дотицаја дима, тако да нема штетних гасова.
 
До сада је у капацитет уложено 70.000 КМ, а планиарно је улагање од још 30.000 КМ.


Семберија инфо