ОДРЖАН САСТАНАК ЛИНК МРЕЖЕ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН САСТАНАК ЛИНК МРЕЖЕ


У четвртак, 15.07.2021. године, одржан је у Грачаници састанак чланова мреже у оквиру пројекта „ЛИНК-мрежа за локални ниско-карбонски развој“ на тему „Енергетске транзиције“пројекат реализује Центар за екологију и енергију и Центар за одрживу енергетску транзицију у кооперацији са Фондацијом Хајнрих Бол, дијелом подршке Фонда Отворено друштво БиХ.


Састанком је председавао Градоначелник Нусрет Хелић, након уводних обраћања и презентације стручног тима, координатори Пројекта испред сваке јединице локалне самоуправе су начелници и градоначелник презентовали пројектне приједлоге израде фотонапонских електрана кандидоване за израду идејног рјешења.
Затим су градоначелник и начелници дискутовали о пројектним приједлозима и извршили одабир оних за које ће се експертни тим израдити идејни пројекат да се може приступити даљој реализацији.
За сваку јединствену локалну самоуправу одабран је један пројекат, док су за Град Грачаницу изабрани објекти за израду идејног решења и то ће се финансирати у оквиру Пројекта, док ће други израдити стручни тим, а финансира Градска управа.
То су следећи објекти:
у Опћини Тешањ - Опћа болница Тешањ,
у Општини Лопаре - зграда Општине Лопаре
у Општини Теслић –Очаушка пећина
у Граду Грачаница - Централни објекат
Јавне установе Дјечије обданиште "Наша деца" Грачаница и Диспечерски центар Јавног предузећа "Водовод и канализација" д.о.о. Грачаница.
Договорено је да се предсједавање мрежом јединице локалне самоуправе након шест мјесеци пренесе са Града Грачаница на Општину Лопаре те је усаглашена временска динамика у вези даљег рада и сарадње на Пројекту.
У мјесецу децембру 2020. године, је у Грачаници потписан Споразум о формирању Мреже локалне заједнице (ЛИНК.нет) као иницијалне улазне фазе у дуготрајном процесу енергетске транзиције.
Споразум су потписали Град Грачаница, Општина Теслић, Општина Лопаре и Опћина Тешањ.