У СЕМБЕРИЈИ ИЗВРШЕНА АНАЛИЗА УПИСА УЧЕНИКА :: Semberija INFO ::

 

У СЕМБЕРИЈИ ИЗВРШЕНА АНАЛИЗА УПИСА УЧЕНИКА


Foto: RTRS
Анализа уписа ученика у регији Семберија био је повод састанка директора средњих школа са овог подручја.

Планирани број ђака уписан је у готово свим средњим школама, мјеста има само у школама у Јањи и Лопарама.

У школи у Јањи је остало највише непопуњнеих мјеста. Већина занимања која су понуђена ученицима у овој школи попуњена су 60 одсто. Мјеста има и у Средњој школи у Лопарама.

- Једини имамо грађевинске и туристичке техничаре, а од дефицитарних имамо керамичаре, тесаре, куваре и конобаре. Имали смо примјер од 19 кувара и конобара да су након матуре њих 18 нашло одмах посао - рекао је директор Средње школе у Јањи Александар Матић.

Упућен је апел родитељима који своју дјецу нису успјели уписати у два уписна рока у неки од жељених смјерова, да их преусмјере у школе у Јањи и у Лопарама.

- План уписа је добро направљен, било је довољно простора за уписа ученика. Нисмо задовољни када је ријеч о упису у дефицитарна занимања на подручју града - истакао је предсjедник Актива директора средњих школа регије Семберија Душко Ђурић.

Анализиране су и смјернице наредне уписне политике са представницима власти у Бијељини. Позиву да присуствује састанку одазвао се предсједник скупштине града.

- Одређена дефицитарна занимања нису попуњена и то треба промовисати више у наредном периоду, поготово што ту има подршка локалне заједнице и министарства које је дало стипендије - додао је предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић.

Закључено је да се у наредном периоду ријеши и евентулно питање вишка наставника, ако до тога дође усљед недостатка потребног фонда часова. Нешто више од 900 ученика ће похађати прве разреде у овој регији у наредној школској години.
 
(РТРС)