БИЈЕЉИНСКА БОЛНИЦА: УСПЈЕШНО ОПЕРИСАН МЛАДИЋ СА ПРЕЛОМОМ КАРЛИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКА БОЛНИЦА: УСПЈЕШНО ОПЕРИСАН МЛАДИЋ СА ПРЕЛОМОМ КАРЛИЦЕ


Јутрос је у бијељинској болници успјешно изведена операција карлице младог пацијента који је повријеђен прошле седмице у саобраћајној негоди. Операцију је извео тим хирурга –ортопеда бијељинске болнице на челу са проф. др Владимиром Хархајијем, ортопедским хирургом и трауматологом из Новог Сада.



Према ријечима професора Хархајија, ради се о специфичној операцији задњег зида чашице зглоба кука, чије је циљ намјештање поломљених дијелова кости који силом провријеђивања помакнути и фиксација истих на своје анатомско мјесто.



„За разлику од кости, хрскавица нема могућност регенерације, зарастања, него се на мјесту повреде формира везивно
ткиво које није функционално. Због тога је веома важно да се уради правилна реконструкција зглоба, да не би дошло до артрозе - окоштавања, посебно што се ради о млађој особи. Ако се не ураде адекватно или се не лијече оперативно, овакви преломи се лијече јако дуго и доводе до високог степена инвалидности“, истиче проф. Хархаји.

Он  процјењује да ће опоравак пацијента који је јутрос оперисан трајати око два мјесеца, укључујући и физиклану терапију по протоколу за овај тип повреде. „Ради се о младој особи, која није гојазна, тако да ће већ сутра моћи да
устане из кревета уз помоћ помагала“, каже проф. Хархаји.



Према ријечима др Игора Поповића, шефа Службе за ортопедију бијељинске болнице, ради се пацијенту са повредом више дијелова тијела – отвореним преломом подлактице и преломом кости шаке, које су претходних дана
саниране и изразио наду да ће након  операције кука,  опоравак младог пацијента  бити много бржи. Он је истакао да преломи калице нису тако чести у хирургији, али када се десе, они имају свој императив за збрињавање , као прво  јер су опасне по живот, као друго неадекватно третиране остављају као трајну посљедицу инвалидност.

Због свега тога, истакао је Поповић,  долазак експерта у хиругији карлице од великог је значаја за бијељинску болницу, истичући да  највећу захвалност за његову радну посјету  и сарадњу дугује директору Максимовићу због огромног разумијевања према потребама Службе ортопедије.

„Коначно имамо прилику да и ми  усвајамо једну врсту хирургије која се ријетко ради у нашим крајевима и да покушамо да се изборимо да будемо регионални центар у ком би се могле збрињавати овакве повреде. То би био велики бенефит за наше кориснике, али и за нашу установу и њен углед“, рекао је др Поповић.

​Семберија инфо