ПОДРШКА ИНИЦИЈАТИВИ ЗА ПРИКЉУЧАК НА АУТО-ПУТ БЕОГРАД-БАЊАЛУКА :: Semberija INFO ::

 

ПОДРШКА ИНИЦИЈАТИВИ ЗА ПРИКЉУЧАК НА АУТО-ПУТ БЕОГРАД-БАЊАЛУКА


Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић подржао је током данашње посјете Лопарама иницијативу ове општине за прикључак на будући ауто-пут Београд-Бањалука на линији раздвајања између града Бијељине и Брчко дистрикта.

"Сматрам да је та иницијатива оправдана са становишта људи који живе у Лопарама и желе да свој крај економски подижу и унапређују, да стварају боље могућности и потенцијале за опстанак становништва у овим крајевима", рекао је Ћорић након разговора са начелником општине Лопаре Радом Савићем.

Он је најавио да ће ову иницијативу прослиједити релевантним институцијама и да ће се о конкретним стварима говорити када се уради студија оправданости о томе да ли постоји могућност да се на том дијелу ауто-пута изгради додатна петља.

Ћорић је истакао да би то створило претпоставке за унапређење потенцијала мајевичког краја.

Према његовим ријечима, састанку у Лопарама присуствовали су и представници предузећа "Путеви Републике Српске" и "Аутопутеви Републике Српске" с циљем да се што брже и квалитетније ријеше проблеми становника ове општине и људи који управљају локалном заједницом.

"Причали смо о конкретним стварима, а обишли смо и терен и на лицу мјеста се увјерили о потребама које су изнесене на састанку, међу којима је приоритетна санација пута на локацији Јабланица гдје је штета причињена у клизиштима 2014. године", навео је Ћорић.

Он је рекао да ће тражити од управљача пута да хитно реагује и санира ову дионицу и додао да се разговарало о још двије дионице на регионалним путевима у Лопарама којима је потребна рехабилитација, на правцима према Тузли и Бобетином Брду.

"Било је говора и о слабој телекомуникационој мрежи и покривености сигналом на овом простору и та иницијатива ће из Лопара ићи према ресорном министартву и даље према оператерима, јер желимо да све оно на шта можемо да утичемо и што можемо да урадимо за људе који живе овдје да то и унапређујемо, заједно са представницима локалне заједнице", закључио је Ћорић.

Начелник Лопара Радо Савић је, након разговора са министром Ћорићем и сарадницима и обиласка терена, рекао да нису задовољни стањем регионалне путне мреже на подручју ове општине јер од три регионална пута сваки има макадамске дијелове.



"Пут у Јабланици користе житељи четири села и очекујем да ће министар помоћи да један од ових проблема ријешимо у што краћем року јер су животни и свакодневни за људе", рекао је Савић новинарима.

Он каже да су Лопаре добиле подршку министра за иницијативу о прикључку на будући ауто-пут Београд-Бањалука, за шта је претходно потребна студија оправданости.

"За нас је то оправдано, важно и потребно, али они који гледају глобално ауто-пут даће оцјену о томе и ја се надам да ће се удовољити иницијативи општине Лопаре", рекао је Савић.

Према његовим ријечима, за Лопаре би прикључак на ауто-пут омогућио изградњу пословне зоне за коју већ имају урађен нацрт документа, као и неколико инвеститора заинтересованих за отпочињање пословне активности.

"Ако буде прикључка на ауто-пут биће добро, ако не, онда ћемо имати алтернативну варијанту, вјероватно код Брчког или Бијељине, иако је то нама далеко", рекао је Савић.

Он је рекао да су на састанку са министром Ћорићем добили подршку за рјешавање проблема саобраћајне сигнализације коју треба зановити, као и проблема са телекомуникација због лоше покривености неких дијелова општине сигналом мобилне телефоније.

"Важно је да реагујемо на вријеме, прије зиме, јер ми као локална заједница имамо амбицију да будемо простор на коме ће се у будућности развијати туризам, а за тако нешто је неопходна добра мрежа квалитетних путева и комуникација", истакао је Савић.

Као најургентније је навео рјешавање проблема пута у Јабланици, гдје је мање од километра макадама, на локацији која је уништена у клизиштима 2014. године.



Мјештанка Мара Максимовић је приликом посјете министра и начелника општине Јабланици рекла да је житељима овог краја у клизиштима уништена вриједна имовина, али да им је приоритет за опстанак поправак пута.