Роми у пластеницима узгајају органско воће и поврће :: Semberija INFO ::

 

Роми у пластеницима узгајају органско воће и поврће


У Бијељини живи око 1.000 Рома, а према подацима Удружења грађана за промоцију образовања Рома “Отахарин” и Удружења жена “Ромкиња”, запослено је свега 0,5 одсто припадника ове националне мањине.

Како би се побољшао њихов положај, основано је социјално предузеће "Агро-план" у којем предност при запошљавању имају управо припадници маргинализованих друштвених група. Посредством овог предузећа на пластеничкој производњи поврћа запослено је десетак припадника ромске националности.

Око 200 ромских породица у Бијељини суочава се са бројним проблемима, а највећи је незапосленост. Већина Рома издржава се прикупљањем секундарних сировина и отпада и прошењем. Будући да истраживања показују да је стопа запослености Рома јако ниска и нема тенденцију раста, Удружење грађана "Отахарин" основало је у оквиру пројекта "Економско оснаживање жена кроз пластеничку производњу", а који је финансиран од стране ГИЗ-а, предузеће "Агро-план". Циљ је био да се на овај начин обезбиједи запослење припадницима ромске заједнице, која је једна од највећих управо у Бијељини, истакао је извршни директор ове невладине организације Драган Јоковић.

- Социјално предузеће "Агро-план" најприје је организовало обуку за припаднике рањивих група друштва, Рома,
особа с инвалидитетом, жртве насиље и други који немају радно искуство, ради њиховог лакшег укључивања на формално тржиште рада и запошљавања. Обуку за обављање пластеничке производње прошло је више од 20 особа, а стално запослење добиле су четири особе, три жене и један мушкарац, који су припадници ромске националне мањине - рекао је Јоковић.

Додаје да је основна дјелатност предузећа органска производња воћа и поврћа у пластенику и малим дијелом на отвореном пољу. - Простор који предузеће користи за прозводњу поврћа на десет година додјелио нам је Град Бијељина. На тој локацији се налази и објекат некадашње основне школе који је реновиран тако да се користи за презентације и пословне активности и као складишни простор. У току су преговори са сертификационом кућом за издавање ОК сертификата за органску производњу - каже Јоковић.

Годишње се у два пластеника, површине 1.000 метара квадратних, произведе око 20 тона поврћа и воћа. Паприке, парадајз, јагоде, зелена салата и лук, пласирају се на тржиште Семберије и цијеле БиХ. - Намјера нам је и да извозимо на тржиште Европске уније, гдје постоји велика потражња за производима органског порекла. Захваљујући споразуму о сарадњи са швајцарским Каритасом који смо потписали 9. априла, вриједном 64.000 КМ, ове сезоне поставићемо још један пластеник - прецизирао је Јоковић.

Фарзила Џанић једна је од три Ромкиње која је запослена у пластенику. Овај посао њој и њеној породици много значи. - Ако не завршимо школу, не можемо очекивати да нађемо посао. А школовање кошта. Треба обезбиједити књиге, одјећу, ужину. Ја захваљујући овом послу у пластенику сада могу да школујемо своје троје дјеце. Посао у пластенику није тежак, а оно што нисам знала, научила сам. Вољела бих да више жена Ромкиња може да ради - каже Фарзила.

Град Бијељина подржава своје националне мањине, тврди градоначелник Мићо Мићић. - Имамо пројекат стамбеног збрињавања вриједан 600.000 КМ и у наредне четири године биће изграђено двадесет кућа за Роме. У посљедњих неколико година у Бијељини је изграђено и реновирано више од 50 ромских кућа, а 12 ромских породица усељено је у новоизграђене станове. Уз помоћ донатора обезбједили смо им бијелу технику, мотокултиваторе, пластенике. Годинама организујемо наставу за ромску дјецу и обезбјеђујемо им бесплатне уџбенике и ужину - рекао је Мићић.

За мањинске групе 30.000 КМ

Стамбено збрињавање, запошљавање и подршка економској одрживости, приоритети су и недавно отворене Канцеларије за националне мањине и дијаспору. Годишње се из буџета за мањинске групе издваја више од 30.000 марака, а значајним средствима подржавају се и њихови пројекти.

Извор: Српска инфо/Бијељина данас