ДИСКРИМИНАЦИЈА ЖЕНА С ИНВАЛИДИТЕТОМ :: Semberija INFO ::

 

ДИСКРИМИНАЦИЈА ЖЕНА С ИНВАЛИДИТЕТОМ


Коалиција ООСИ Града Бијељина КОЛОСИ данас организује конференцију за штампу, на којој ће најавити трогодишњи пројекат „Овде сам - видљива и поносна”,  који реализују кроз подршку МyРигхт-а из Сарајева, а који је финансирала Шведска агенција за међународну развојну сарадњу Сида коју представља амбасада Шведске у БиХ.

Прес ће бити у 12 часова и 30 минута у просторијама коалиције КОЛОСИ, а учесници су руководство коалиције, пројект - координатор и тим за рад на терену везан за прикупљање података о женама са инвалидитетом, које су искључене из друштвених дешавања. Жене и дјевојке с инвалидитетом су изложене вишеструкој дискриминацији, наводе организатори,  и наглашавају да је почео трогодишњи пројекат оснаживања жена и дјевојака с инвалидитетом „Овдје сам – видљива и поносна“.

-Наше друштво није потицајно за жене, а када се ту још придружи и инвалидитет, онда се може говорити о вишеструкој дискриминацији. Ријетко се дешава да су права жена и дјевојака с инвалидитетом посебно и смислено укључена у питања од интереса за цијело друштво, па се животне ситуације из перспективе дјевојака и жена с инвалидитетом, њихова права и потребе ријетко приказују. Мали број студија и истраживања се бави овим питањем, и углавном су жене с инвалидитетом запостављане у студијама и истраживачким извјештајима о особама с инвалидитетом, феминистичким студијама и другим важним питањима која су изравно повезана с њиховим животом.

Постоји неколико разлога због којих жене и дјевојке с инвалидитетом нису активни судионици у питањима која се директно тичу њиховог положаја у друшту – породична ситуација, искљученост из образовних процеса, незапосленост, ниско самопоуздање, неукључивање у рад локалних организација особа с инвалидитетом.

Према попису становништа из 2013. године, постоји 161.083 жена с инвалидитетом, а према процјени МyРигхт-а, мање од 2% је видљиво и активно у организацијама или опћенито у локалним заједницама.

Због тога је организација МyРигхт заједно са својим партнерима, организацијама особа с инвалидитетом окупљених у пет регионалних коалиција креирала пројекат с циљем идентификовања жена и дјевојака с инвалидитетом у локалним заједницама, те програм њиховог оснаживања и јачања компетенција. Пројекат ће трајати три године кроз радионице и менторски програм, а циљ је да се повећа број жена и дјевојака с инвалидитетом које ће се активно укључити у рад организација особа с инвалидитетом и заговарати рјешавање питања која се тичу дискриминације над женама с инвалидитетом.

У наредном периоду ће Коалиција организација особа са инвалидитетом Града Бијељине КОЛОСИ, удружења особа с инвалидитетом на подручју Бијељине да контактирају и посјете породице жена и дјевојака с инвалидитетом с циљем прикупљања података и мотивирања да се што већи број жена и дјевојака укључи у овај програм. Позивамо све жене и пунољетне дјевојке с инвалидитетом које се до сада нису укључивале у рад организација особа с инвалидитетом на подручју које покрива коалиција Коалиција организација особа са инвалидитетом Града Бијељина КОЛОСИ  да нам се јаве на телефон 065 661 807  или емаил колосибијељина@гмаил.цом'', навео је Милорад Јовић, технички секретар Коалиције.

Семберија инфо