ОДРЖАН ВИДОВДАНСКИ САЈАМ НАРОДНИХ РУКОТВОРИНА У УГЉЕВИКУ :: Semberija INFO ::

 

ОДРЖАН ВИДОВДАНСКИ САЈАМ НАРОДНИХ РУКОТВОРИНА У УГЉЕВИКУ


Сајам народних рукотворина у Угљевику окупио је 30 излагача, а на платоу испред Центра за културу "Филип Вишњић" посјетиоци су имали прилику да виде ручно рађене народне ношње, везове, козметику, предмете рађене декупаж техником, производе од меда и колаче.

Ову манифестацију, која се одржава у оквиру "Видовданских свечаности", отворио је начелник Угљевика Василије Перић који је истакао да је важно показати рукотворине бака, мајки, супруга, сестара или кћерки, односно оних које су стуб друштва и породица.



"Важно је да жене имају више учешћа и у политичком, културном и економском животу наше локалне заједнице", рекао је новинарима Перић, који је најавио даљу подршку локалне управе овој и сличним манифестацијама

Свештеник Милан Топић, који је благословио скуп, рекао је да треба чувати своју традицију, рукотворине и све оно што је српска историја, јер у супротном Срби неће знати ко и шта су.

"Кроз историју знамо да су наше баке, мајке, супруге, очувале вјеру и то треба да раде и данашње младе мајке да би имали свијетлу будућност. Уколико будемо заборавили на традицију онда нећемо знати ко су нам преци", рекао је Топић.

Он је додао да су подмајевичка села богата традицијом и да то треба показивати.



Предсједник Кола српских сестара "Света Марија Магдалина" Анђа Сријемац каже да је идеја овог удружења, које постоји од 2008. године и броји 50 чланица, била да се овај сајам одржава за Видовдан.

Директор Агенције за мала и средња предузећа Угљевик Момчило Марсенић рекао је да се овај сајам одржава пети пут и из године у годину окупља све више излагача.

"Овај сајам у смислу наше духовности и традиције има шта да покаже будућим генерацијама", поручио је Марсенић.

Организатори сајма су Црквена општина Угљевик, Коло српских сестара "Света Марија Магдалина", Борачка организација Угљевик, општинска Агенција за развој малих и средњих предузећа, Центар за културу "Филип Вишњић" и Светосавска омладинска заједница, а генерални покровитељ је општина Угљевик.

Отварању сајма претходио је богат програм Културно-умјетничког друштва "Рудар" из Угљевика.

За Семберија инфо - Младен Василић