ГРАДСКА УПРАВА СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА ПРОНАТАЛИТЕТНУ ПОЛИТИКУ - Градоначелник Петровић: Више средстава да имамо више беба :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКА УПРАВА СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА ПРОНАТАЛИТЕТНУ ПОЛИТИКУ - Градоначелник Петровић: Више средстава да имамо више беба


Градска управа Бијељина даће максималан допринос како би се повећао број новорођених беба, али исто тако и када су у питању активности са циљем побољшања животног стандарда мајки са највећим бројем рођене дјеце, уз провођење других мјера из сегмента популационе политике.

- Свакоме је јасно да без обнове становништва нема, не само развоја, него ни биолошког опстанка било које заједнице”, изјавио је за ,,Семберске новине” градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Истичући да Град Бијељина има срећу да се на ово подручје досељавају бројне породице, па број становника не варира много, али, како каже, потребан је већи наталитет и зато се мора планирати више мјера као подршка породицама и рађању, али и образовању и запошљавању младих генерација.

- До доношења буџета за 2022. годину биће спреман документ у којем ће, између осталог, бити предложене мјере подршке наталитету и сигуран сам да ће, међу тим мјерама бити и новчана издвајања за подршку породицама која добијају новорођенчад”, нагласио је Петровић.

Према његовим ријечима, већ од ове године у буџету предвиђено је 100.000 КМ за једнократну подршку за сваку новорођену бебу, као и 132.000 КМ за субвенционисање боравка дјеце у приватним вртићима.

- Надам се да ћемо ускоро Скупштини града Бијељина наћи заједнички језик да се донесу одлуке на основу којих ће ова средства почети да се уплаћују породицама које су добиле принову”, каже Љубиша Петровић.

И даље, истиче Петровић, остају мјере подршке наталитету које су биле и раније, попут подршке вантјелесној оплодњи, стипендирање најбољих ученика основних и средњих школа, ученика са инвалидитетом и субвенционисање превоза ученика основних и средњих школа. Подсјетио је да се у Бијељини организују и акције попут даривања прворођених беба 1. и 14. јануара, те подршка неколика манифестација посвећених породици – „Конференција беба“, „Недјеља дјетета“, „Свјетски дан породице“...

- Надамо се да ће ове мјере дати резултате, али не треба посебно наглашавати да су стабилност државе и економски развој кључни за останак становништва, поготово младих на нашим просторима. То је одговорност како наша, на локалном нивоу, тако много већа на вишим органима власти”, рекао је градоначелник.
 
Љубица Млађеновић, шеф Одсјека за образовање и науку, невладине организације, омладину и породичну заштиту у Одјељењу за друштвене дјелатности у Градској управи Бијељине,  рекла је да је градоначелник 29. априла ове године именовао тим за израду документа ,,Пронаталитетна популациона политика и приједлог мјера”, који је у фази израде.
Према њеним ријечима, у буџету Града Бијељине 2021. године планирана су средства за додјелу новчане помоћи за асистиране репродукције – вантјелесне оплодње у износу од 25.000.00 КМ.

- Ова додјела регулисана је Правилником о додјели једнократне новчане помоћи за обављање асистиране репродукције – вантјелесне оплодње, што је објављено у Службеном  гласнику Града Бијељина број 8/12, 12/13 и 18/18“, истакла је Љубица Млађеновић.

Она је прецизирала да се финансијска средства издвајају са буџетске позиције ,,Подршке очувању породице и помоћ породицама које лијече стерилитет”, наводећи да се са ове буџетске ставке финансирају и друге мјере популационе политике као што је, између осталог, новчана помоћ за новорођене бебе 1. и 14. јануара у 2021. години.                                       
 
Помоћ Удружењу

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић разговарао је са предсједницом Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебац БН“ и чланом експертског тима за израду документа „Популациона политика Града Бијељина“ Радом Голуб, о могућностима подршке Градске управе овим породицама.

- Најважнија нам је финансијска помоћ породицама приликом четвртог покушаја вантјелесне оплодње и градоначелник нам је обећао да ћемо, у оквиру буџетских могућности Града, имати његову подршку у томе’’, истакла је Рада Голуб.

Градоначелник је поручио да ће Градска управа, након израде Нацрта „Популационе политике Града Бијељина“, помоћи овом удружењу организационо, логистички и финансијски, кроз конкурсе за суфинансирање пројеката удружења грађана.
  
Семберске новине - Семберија инфо - З.Кусмук