БОРЦИ НЕ ИСКЉУЧУЈУ НИ ИЗЛАЗАК НА УЛИЦЕ :: Semberija INFO ::

 

БОРЦИ НЕ ИСКЉУЧУЈУ НИ ИЗЛАЗАК НА УЛИЦЕ


Након заједничког састанка представника борачких организација Бијељине и Добоја, Миодраг Стевановић, предсједник Борачке организације Бијељина изјавио је да је у Борачкој организацији РС дошло до великих подјела, што угрожава и статус борачке популације у Републици Српској.

“У протеклих шест мјесеци бавимо се сами собом, што никоме не иде у прилог. Борачка организација РС постоји 28 година и ми смо незадовољни тренутним стањем које влада у Борачкој организацији.  Стање у Борачкој организацији мора да се поправи. Тренутно не функционишу органи Борачке организације, а међу борцима влада велико незадовољство. Овакво стање никоме неће донијети добра. Ћутали смо 25 година након рата и чекали боља времена. Имали смо обећање да ће сви демобилисани борци добити борачки додатак, али у протеклих шест мјесеци на том плану није ништа урађено”, изјавио је Стевановић, нагласивши да борци прве категорије морају остварити право на минималну пензију од 207 КМ.


Ристо Радић, предсједник Општинске борачке организације Лопаре изјавио је да су на састанку у Бијељини донесени  конкретни закључци.

“Борачке категорије се налазе у никад горем положају. Јадна је и држава и власт у којој су борци социјални случајеви. Меморандум који су понудиле борачке организације окупљене око Миломира Савчића представља списак лијепих жеља и смишљен је да би власт добила на времену. Када би такав меморандум био потписан, борци би могли очекивати поправљање свог незавидног положаја за двије до три године. Ми тражимо од ресорног министарства и Владе РС да одмах, умјесто најављене социјалне помоћи борцима, све незапослене борце уведе у систем и омогући им мјесечни борачки додатак, без обзира на године старости.

Тражимо да се основица за обрачун борачког додатка и личних и породичних инвалиднина увећа минимално за десет одсто. Тражимо да се одмах сачини програм запошљавања дјеце погинулих бораца, са периодом реализације не дужим од шест мјесеци. Тражимо да се незапослени борци ослободе плаћања партиципације приликом лијечења на свим нивоима пружања здравствених услуга”.

Расправљајући о стању у Борачкој организацији РС, Радић је истакао да је констатовано да је тренутно стање најгоре од њеног оснивања из 1993. године.

“Нестатутарно и самовољно понашање Миломира Савчића, уз обилату помоћ ресорног министарства, довело је до подјела у Борачкој организацији. Због тога тражимо да Коородинациони одбор 33 борачке организације које не подржавају Миломира Савчића донесе закључак о прикупљању потписа за одржавање ванредне скупштине Борачке организације Републике Српске. Због катастрофалног положаја борачких категорија тражимо смјену ресорног министра”, изјавио је Радић, најављујући  и могући излазак бораца на улицу, уколико њихови захтјеви не буду испоштовани.

 Лазар Благојевић из Шамца изјавио је да су борци јединствени у ставовима и да не желе допустити да борачка категорија буде у рангу социјалних категорија.

“Нека држава социјалне проблеме  рјешава преко центара за социјални рад, а демобилисани борци треба да остварују своја права у складу са законом”, истакао је Благојевић.

Јован Ерлетић,  предсједник Општинске борачке организације Пелагићево, коментаришући Савчићеве изјаве да су неки борци из интереса у борачким организацијама, рекао је да он лично волонтерски ради у борачкој организацији и да је својим аутомобилом дошао и на састанак у Бијељину.

“ Морам јавно поставити питање о Савчићевој плати. Он је већ седам година предсједник  Борачке организације и на име плате, која износи 2.700 КМ,  добио 226.800 КМ. Обавезе на плату су износиле 126.000 КМ. Гориво за седам година коштало је 386.000 КМ. Добио је стан од 83 метра квадратна у Бијељини, не знамо од кога, и продао га је за 166.000 КМ. За седам година Савчић је узео 904.000 КМ. Сад вас питам, ко је овдје из интереса, да ли он или ми? Први мандат му је трајао пет година, не знамо по ком правилнику и статуту. Нека нам објасни како је пао Сански мост. Нека објасни како је и зашто добио чин генерала. Нека објасни како је продао Борс – инвест фонд, без одлука Предсједништва. Он је приватизовао борачку организацију Републике Српске”, изјавио је Јован Ерлетић.

Semberija info