ЛОПАРЕ: ОТВОРЕН 14. ЛИКОВНИ САБОР :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ: ОТВОРЕН 14. ЛИКОВНИ САБОР


Ликовни сабор “Мајевица 2021“ свечано је отворен у Центру за културу Лопаре. 

Манифестација, чији домаћин је Миладин Лукић, академски сликар и власник Атељеа 313, окупила је још седам ликовних умјетника. 

Поред Лукића, у галерији Дома културе од 21. до 27. јуна, своја дјела ће стварати: Душан Микоњић Махер, Будо Славковић, Снежана Лазаревић Бекрић, Драгана Купрешанин, Милан Милић Јагодински, Душица Топаловић и Весна Вујичић.



„Четрнаести, по реду,  ликовни сабор је посвећен преминулом Милутину Дедићу, академском сликару, историчару умјетности и путописцу, који је у Лопарама и на Мајевици оставио неизбрисив траг“, рекао је Мирко Стевић, директор Центра за културу Лопаре.

Он је подсјетио на значај Дедићевих слика, које су настајале на претходним саборима, путописа, запажања о културно-историјском насљеђу и предавања током боравка на Мајевици.

На  отварању сабора постављена је изложба слика и представљен је каталог са прошлогодишњег сабора, изложена је Дедићева монографија Тршић, аутобиографија и  умјетничка слика поменутог аутора.

„Ово је моје треће учешће на ликовном сабору“, рекла је Драгана Купрешанин, ликовна и примијењена умјетница из Београда. 

Она је изразила задовољство поновним окупљањем,  дружењем умјетника и стварањем на Мајевици, уз захвалност домаћинима сабора.

„Овогодишњи сабор је у организацији Центра за културу Лопаре и  Атељеа 313 из Прибоја, покровитељ је општина Лопаре, а спонзор Мирослав Којадиновић, хуманиста и привредник из Њемачке“, саопштио је Миленко Ристић, предсједник Скупштине општине Лопаре.

Он је изразио захвалност Којадиновићу, који живи и ради у Њемачкој, а родом је из Републике Српске.

„Овај привредник, дуги низ година својим хуманим радом, помаже људима у општини Лопаре и широм Републике Српске“, нагласио је Ристић.