Усаглашен Правилник о подстицајима за пољопривреду :: Semberija INFO ::

 

Усаглашен Правилник о подстицајима за пољопривреду


- Након више састанака са пољопривредним произвођачима, договорили смо да из  буџета за пољопривреду, који у овој години износи 1,4 милиона КМ, 400.000 КМ буде издвојено за  пшеницу, уз лимит од 1.200 КМ по једном пољопривредном произвођачу. Исти износ средстава биће издвојен за сточарску производњу, говедарство и свињогојство, уз ограничене лимите средстава. Повртларима ће бити подијељено 130.000 КМ. У овој години планирано је да се подстицај исплати и пчеларима који имају до 30 и више од 30 пчелињих друштава, изјавио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић након заједничког састанка представника Градске управе, Аграрног фонда и пољопривредника о Правилнику за подстицаје у пољопривреди  за ову годину.

- Један од закључака је да се до 30. јуна организује састанак са министром за пољопривреду Борисом Пашалићем, гдје би се разговарало о дефинитивној откупној цијени пшенице за ову годину, изјавио је градоначелник Петровић.



“Што се тиче калцификације земљишта, договорили смо да се појача надзор над количинама које ће бити испоручене на пољопривредне парцеле. Циљ је да нико не буде обесправљен у расподјели и да се све организује помоћу јавних позива. За наредну годину биће пронађена и подстицајна средства за произвођаче кромпира који уговарају производњу кромпира за индустријску прераду. Договорили смо да кроз програм изградње сеоске инфраструктуре равноправно дијелимо средства свим мјесним заједницама. Договорили смо И лимит од 3.000 КМ за подршку пољопривредним удружењима”, изјавио је градоначелник Петровић.

Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда изјавио је након састанка да је уложен значајан труд да се расположива средства што боље распореде.

“Буџет за подстицаје у пољопривреди у наредном периоду требало би да износи око пет одсто градског буџета, односно око 3,2 милиона КМ. Централна мјера коју смо донијели односи се на подстицај произвођачима пшенице од два пфенига по килограму откупљене пшенице. У првом плану је и сточарство, производња меса, као и повртларство. Реалокацијом средстава и ребалансом буџета може се нешто и промијенити до краја године, када су подстицаји за пољопривреду у питању”, нагласио је Лазаревић.

Брано Митровић, ратар и фармер из Горњег Бродца, изјавио је да, у ситуацији када мекиње коштају 45 пфенига по килограму,  свака  откупна цијена пшенице испод 40 пфенига по килограму значила би пропаст за пољопривреднике.

“Без подстицајних средстава могао бих затворити своју фарму. Имам педесетак музних крава и могу да кажем да је откупна цијена млијека нестимулативна. Села нам се празне, људи одустају од производње хране”, каже Митровић.

Саво Бакајлић, предсједник Савеза удружења села Семберије и Мајевице  упозорио је да би тренутна суша могла угрозити усјеве, те да од односа државе према пољопривреди зависи и останак младих на селу.

“Још увијек нисмо конкурентни с нашим производима. Немамо Робне резерве, шпекулише се са цијенама, људи одустају од това јунади.  Очекујемо ових дана разговор о откупној цијени пшенице, а овај правилник, овако конципиран, ми смо подржали”, изјавио је Бакајлић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
Фото - Б. Милошевић